Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Idealny sezon na jabłecznik. Dziś przepis na jabłecznik z pianką

Redakcja
Jabłka są teraz najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Gotujmy więc dla zdrowia. Dziś podajemy przepis Ewy Kanickiej z Gościeszowic.

Drodzy Czytelnicy, pamiętajcie o naszym konkursie kulinarnym. Jeśli przyślecie nam przepisy, inni Czytelnicy będą mogli je poznać i zastosować w praktyce. Pochwalcie się swoimi pomysłami. Podamy je w papierowym wydaniu gazety i na stronie internetowej www.gazetalubuska.pl/kuchnia. Opublikowane pomysły nagrodzimy książką kulinarną.
Przepisy nadsyłajcie na adres: al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy" oraz na maila: [email protected]
W kuchni teraz mamy doskonały moment, aby jeszcze wykorzystać sezon na świeże warzywa i owoce. Dziś piszemy o jabłkach. Są skarbnicą witamin, wartościowych minerałów, oraz związków organicznych dla naszego organizmu. Idealne do surówek, deserów oraz przetworów. Jednak najlepiej smakują na surowo. Jest wiele odmian tego owocu. Różnią się wielkością, kształtem, barwą oraz aromatem. Mają jednak wspólną cechę - wszystkie są zdrowe.

**Cenne witaminy

**

W jabłku znajdziemy ponad dwadzieścia różnego rodzaju składników mineralnych i witamin cennych dla naszego organizmu. Jedną z nich jest witamina C, która wspiera głównie nasz system odpornościowy. Warto pamiętać, że dwa jabłka dziennie zaspokajają jedną trzecią zapotrzebowania tej witaminy. Zawartość witaminy C jest jednak różna w poszczególnych odmianach. Najwięcej znajdziemy jej w antonówkach.
Ponadto owoce te zawierają między innymi potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem oraz potas. Te dwa ostatnie pierwiastki wpływają głównie na zdrowy i piękny wygląd włosów paznokci oraz skóry.

**Zdrowe dla jelit

**

Jednak najcenniejszym składnikiem tego owocu jest błonniki. Największa jego ilość znajduje się w skórce oraz gniazdach nasiennych tych owoców. Błonnik ułatwia trawienie i zapobiega próchnicy. Usuwa również z naszego organizmu resztki pokarmowe, szkodliwe produkty przemiany materii, toksyny oraz wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób ich zaleganiu w jelitach. Ponadto pęcznieje w organizmie dając poczucie sytości, dlatego owoce te bardzo często znajdują się w przeróżnych dietach odchudzających.
Jabłka idealnie nadają się również do różnego rodzaju surówek, sałatek oraz deserów zarówno na słodko jak i gorąco. Możemy również sięgnąć po naturalny i mętny sok jabłkowy. Na kompoty najlepsze są kwaśne o białym lub kremowym miąższu.

**Jabłecznik z pianką

**

Składniki: ciasto - 4 szklanki mąki, 4 żółtka, 1 margaryna, 1 proszek mały, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka oleju; jabłka - cynamon; pianka - białka z czterech jaj, 3/4 szklanki cukru.

Przygotowanie: z podanych składników (mąka, żółtka, margaryna, proszek mały, cukier, olej) zrobić kruszonkę - pół wsypać na posmarowaną blachę i podpiec. Jabłka podsmażyć w rondlu, dodać łyżkę cukru i łyżeczkę cynamonu. Białka ubić z cukrem. Na podpieczoną kruszonkę wyłożyć jabłka, pianę z białek rozprowadzić równomiernie na jabłka i na wierzch wsypać resztę kruszonki. Piec 40 minut.

Przepis Ewy Kanickiej z Gościeszowic

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska