Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

III Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia w Zielonej Górze coraz bliżej! [ZDJĘCIA]

redakcja Gazety Lubuskiej
redakcja Gazety Lubuskiej
W hali zaprezentuje się kilkudziesięciu wystawców.
W hali zaprezentuje się kilkudziesięciu wystawców. Magda Weidner
III Ogólnopolskie Targi Dobrego Jedzenia odbędą się 14-15 maja br. w hali Centrum Rekreacyjno-Sportowe. Jak co roku do Zielonej Góry zjedzie kilkudziesięciu wystawców z całego kraju.

Czytaj także: Dawid Szkudlarek zwycięzcą 6.edycji Top Chef

Na III Ogólnopolskich Targach Dobrego Jedzenia będzie można próbować, wąchać i oczywiście kupować. Zaproszeni zostali głównie mali i średni producenci jedzenia, którzy stosują tradycyjne i ekologiczne metody produkcji swoich wyrobów.

Tradycyjnie już przyznane zostaną trzy Lubuskie Złote Lubczyki, czyli nagrody za najlepsze produkty Targów. Przypomnijmy, że w poprzednich latach otrzymali je: „Gacjana”, „Eterno”, „Ekologia spod Strzechy”, „Palce lizać” oraz „Qzko”.

Atrakcji będzie naprawdę sporo. Wśród gości III Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia znajdą się prawdziwe autorytety kulinarne.

Pierwsza to Daria Ładocha, miłośniczka zdrowego żywienia, mama dwójki dzieci, trener kulinarny z zakresu kuchni tajskiej, ekspert z dziedziny żywienia dzieci i zdrowej kuchni dla dorosłych, znana m.in. z programów w TVN.
Swoją filozofię życia oraz przepisy kulinarne przechowuje na blogu dla swoich córek, które kiedyś być może będą chciały skorzystać z jej kulinarnej biblioteki. Żyje według zasady, że „jesteś tym co jesz” Urodzona globtroterka poszukująca na przeróżnych szerokościach geograficznych inspiracji kulinarnych , profesjonalnej wiedzy oraz ulotnych chwil, które z absolutną skutecznością wypełniają jej bagaż doświadczeń o kolejne przygody. Współtwórca agencji reklamowej 4DB oraz marki Bita Sweet, która dba o nietuzinkowe wypieki i ekologiczny catering na prywatnych przyjęciach. Zdrowa kuchnia to jej misja, tajska kuchnia to jej pasja. Sama o sobie mówi, że jest po prostu mamą dwójki dzieci i ma niepohamowany apetyt na życie. Chce skosztować wszystkiego. Podróżuje i smakuje.

Kolejna fantastyczna osoba to Maja Sobczak. Dietoterapeutka. Psycholog, sięgający ochoczo do psychologii pozytywnej. Pracuje w oparciu o najstarsze medycyny świata, konsultantka Ajurwedy z ramienia Jiva institute w Indiach. Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, leczy pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły i uwielbia stylizować kulinarnie. Swoją pasją dzieli się na blogu Qmamkasze.pl. W życiu kieruje się zasadą równowagi i szkołą środka, pasjonuje się wpływem naturalnych składników na organizm i psychikę, wierzy że sekret szczęścia ukryty jest w codzienności, prostocie i zwykłych gestach, a dobre podstawy buduje się od dzieciństwa. Uważa, że kuchnia to niesamowite, wyjątkowe miejsce, które łączy i wypełnia ludzi miłością. Gotowanie jest dla niej jak melodia, złożona z różnych smaków, tekstur i wybrzmień, a prawdziwe jedzenie potrafi zdziałać cuda. Z kaszy potrafi wyczarować niemal wszystko! Na stałe współpracuje z magazynem KUCHNIA, KUKBUK, GAGA i JOGA, jej przepisy można znaleźć między innymi w Zwierciadle, Super Linii, Cosmopolitan czy Elle. Współautorka książki „Najlepsze przepisy dla całej rodziny” i autorka pozycji o prostym, pięknym, wspierającym jedzeniu „Qmam Kasze – powrót do korzeni”. Otrzymała w 2015 r nagrodę „Serca GAGI – najlepsi dla dzieci”.

Ze swoim pokazem wystąpi w niedzielę (15 maja) Robert Sowa – kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce. Wielki ambasador kuchni polskiej, znany z programów telewizyjnych i audycji radiowych. Były kucharz polskiej reprezentacji w piłce nożnej, twórca menu dla pasażerów Polskich Linii Lotniczych LOT.

Autor książek kulinarnych: „Cztery Pory Roku” (2014), „Życie kocha jeść” (2011), „W poszukiwaniu smaku doskonałego” (2009), „Esencja Smaku” (2006). Współautor „Księgi Szefów Kuchni” (2013).

Telewidzowie wiele lat oglądali Roberta Sowę w niedzielnym kąciku kulinarnym w programie Dzień Dobry TVN. W 2012 roku występował w roli Master Chef’a w lubianym i popularnym od wielu lat show „Kocham Cię, Polsko” (TVP 2). Od 29 lutego 2016 roku Robert Sowa jest gospodarzem nowego programu kulinarnego „Mój przepis na…”, emitowanego w Polsacie od poniedziałku do piątku o godzinie 17.55.

Karierę gastronomiczną rozpoczął w rodzinnym Krakowie, zdobywając doświadczenie jako kucharz i kelner. Lata 1988-1992 spędził w Austrii, gdzie terminował u znanej w branży hotelarsko-gastronomicznej rodziny Cammerlander w tyrolskim Gerlos i Bad Ischl. Po powrocie z Austrii, przez 17 lat zarządzał kuchnią warszawskiego Hotelu Jan III Sobieski. We wrześniu 2010 roku postanowił spróbować swoich sił, skupił się na rozwoju swojego Studia Kulinarnego i planował otwarcie autorskiej restauracji.

Kolejny gość targów to Marcin Rusnarczyk – założyciel i właściciel firmy Altercoffee. Barista, trener, Mistrz Polski Baristów. Wielokrotny Sędzia Mistrzostw Polski Baristów. Sędzia Mistrzostw Świata Baristów. Twarz kampanii reklamowej jednej z wiodących marek kawowych w Polsce, autor książki „Sekrety Kawy". W branży od 2002 roku.

W sobotę zaprezentują się w autorskich pokazach trzy zielonogórskie restauracje: „For Rest”, „Krośnieńska 12” i „Vegarnik”. Każdy z pokazów zakończy się degustacją przyrządzanych potraw. Podczas dwóch dni podniebieniami odwiedzających zajmie się restauracja „Il Vicolo”. Nowością będą zaparkowane przed wejściem do hali food trucki. Jakie dania będą oferować to jeszcze tajemnica. Dziećmi na hali zajmie się niezawodna „Sala Zabaw”. Nie zabraknie fachowej literatury i książek. Atrakcji będzie wiele. Serdecznie zapraszamy.

PROGRAM III Ogólnopolskich Targów Dobrego Jedzenia w Zielonej Górze

Sobota, 14 maja

  • godz. 10.00 otwarcie
  • godz. 10.30 uroczyste, oficjalne otwarcie III OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA
  • godz. 10.45 Lubuski Złoty Lubczyk – ogłoszenie konkursu na najlepszy produkt Targów
  • godz. 10.00 – 18.00 zwiedzanie Targów, degustacje, sprzedaż wystawianych produktów
  • 11.00 – pokaz restauracji For Rest
  • 12.30 – pokaz restauracji Krośnieńska 12
  • 14.00 – pokaz restauracji Vegarnik
  • 15.30 – pokaz Darii Ładochy

Niedziela, 15 maja

  • godz. 10.00 – 18.00 zwiedzanie Targów, degustacje, sprzedaż wystawianych produktów
  • godzi. 11.00 – pokaz Mai Sobczak
  • godz. 12.30 – pokaz Roberta Sowy cz. 1
  • godz. 14.00 – pokaz Roberta Sowy cz. 2
  • godz. 17.00 ogłoszenie wyników konkursu Lubuski Złoty Lubczyk
  • godz. 17.30 ogłoszenie wyników Konkursu dla Publiczności
  • godz. 18.00 zakończenie III OGÓLNOPOLSKICH TARGÓW DOBREGO JEDZENIA

Zobacz również: Pyszne jedzenie dla najmłodszych. Jak przygotować lody domowej roboty?

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska