Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jadłeś frytki z dyni? Spróbuj koniecznie! [PRZEPIS]

JW
Wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, prezentujemy Wam krok po kroku jak przygotować pyszne frytki z dyni hokkaido, z dodatkiem ketchupu z czerwonej cebuli
Wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, prezentujemy Wam krok po kroku jak przygotować pyszne frytki z dyni hokkaido, z dodatkiem ketchupu z czerwonej cebuli Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Zupa z dyni? Teraz robią ją wszędzie. A jedliście kiedyś frytki z dyni? Nie? To spróbujcie koniecznie.

Nadeszła jesień. Za oknem coraz bardziej kolorowo, a na stołach zagościła nie mniej kolorowa dynia. Jest ona warzywem bardzo uniwersalnym i do tego mało kalorycznym (27 kcal/100 g). Przygotujesz z jej miąższu sernik albo zupę, ale również placki, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodać możemy do sałatek, a z oleju dyniowego zrobić do nich dressing.

Dziś prezentujemy frytki z dyni, które odbiegają od tych tradycyjnych z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale równie smaczne. Dynia ma do tego mniej węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu.

Wspólnie z Szefem Kuchni Art Hotelu Grzegorzem Pomietło, prezentujemy Wam krok po kroku jak przygotować pyszne frytki z dyni hokkaido, z dodatkiem ketchupu z czerwonej cebuli.

Składniki na 4 osoby:

- 1 dynia hokkaido wyczyszczona z pestek
- 500 ml oleju słonecznikowego do smażenia
Składniki na ketchup z czerwonej cebuli:
- trzy łyżki stołowe cukru
- 2 czerwone cebule
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- dwie łyżki octu jabłkowego
- dwie łyżki stołowe ketchupu
- sól, pieprz gruboziarnisty

Krok 1 - Dynię kroimy w paski razem ze skórką
Krok 2 - Smażymy w rozgrzanym oleju i odsączamy z tłuszczu na serwetce
Krok 3 - Na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy aż się rozpuści, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż się skarmelizuje (ok. 15 minut)
Krok 4 - Podlewamy octem jabłkowym i winem, po czym dusimy cebulę aż się zredukuje do konsystencji ketchupu
Krok 5 - Dodajemy dwie łyżki ketchupu i doprawiamy solą oraz pieprzem gruboziarnistym
Krok 6 - Podajemy na talerzu gorące frytki wraz z ketchupem w salaterce

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jadłeś frytki z dyni? Spróbuj koniecznie! [PRZEPIS] - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska