Składniki:
* ugotowane jaja na twardo
* składniki do faszerowania: drobno pokrojona rzodkiewka, szczypiorek, szyneczka,
* żółty serek
* papryka
* kiszone ogórki itp.
* 2 łyżki majonezu bez konserwantów (!)
* szczypta czerwonej słodkiej papryki
* czarne oliwki
* natka pietruszki oraz krewetki koktajlowe usmażone wcześniej na odrobinie oliwy z czonskiem- do dekoracji.
Przygotowanie:
Najpierw gotujemy jaja na twardo (to zadanie rodzica!). Kiedy jajka ostygną dziecko musi je poobierać jak najbardziej delikatnie. Kroimy jaja na połówki, wyciągamy żółtka.
Dziecko musi je rozdrobnić, posolić, zmieszać z majonezem i szczyptą czerwonej papryki. Pora na ukrywanie niespodzianek! W połówkach jaja dziecko umieszcza pokrojone warzywa, wędliny, serek oraz kładzie na to majonezową kołderkę z żółtek i majonezu...Nikt nie wie co mu się trafi... Dekorujemy jajka natką pietruszki i krewetkami jeśli dziecko je lubi i może je już jeść.
Oczka z majonezu
A może pokusicie się o dekorację w formie czarnych przyjaznych pajaczków? Wystarczy przekroić czarne oliwki na pół. Jedna połówka to tułów pajączka, a nóżki robimy krojąc drugą półowkę oliwki w cienkie paseczki. Oczka z majonezu. Które dziecko oprze się takiemu śniadanku?
Smacznego!!!!!
Rada: Pamiętajmy, że najlepsze jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu oraz chowu ekologicznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?