Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jajka przepiórcze z kremem podbiły serca i żołądki

(zeb)
Stoisko Koła Gospodyń Wiejskich Sokoły z Sokólska obsługiwały Bożena Czuchran i Aniela Kołt
Stoisko Koła Gospodyń Wiejskich Sokoły z Sokólska obsługiwały Bożena Czuchran i Aniela Kołt Zbigniew Borek
Na sobotnich targach byliśmy około 16.00, czyli zaledwie dwie godziny po ich otwarciu, a na stoiskach brakowało już niektórych potraw. Powód? Tłum smakoszy.

Oto wyniki V Gminnych Targów Jadła Regionalnego

Oto wyniki V Gminnych Targów Jadła Regionalnego

I. jadło regionalne:
1. Sołectwo Brzoza - jajka przepiórcze z kremem chrzanowym
2. Sołectwo Żabicko - pierogi Babci Todzi
3. Sołectwo Lubicz - królik w ziołach z kotletami z soczewicy

II. nalewki
1. Wielisławice - Leśna Przygoda
2. Buszów - nalewka Beaty
3. Lipie Góry - nalewka Moni

III. wypieki
1. Sokólsko - tort Pokusa Abstynenta
2. Danków - Jagodowe poduszeczki
3. Żabicko - chlebek Babci Tereni

IV. wina
1. Wielisławice - Głowianek - wino głogowe
2. Bobrówko - wino Andzi
3. Sokólsko - Szum Aniołów

V. stoisko targowe
1. Bobrówko
2. Lipie Góry
3. Buszów

Nagrodę specjalną ufundował nadleśniczy ze Strzelec Sławomir Wencel (członek komisji konkursowej) - dla Lipich Gór za królika w śmietanie

Wiesławice tego dnia były zastawione samochodami z rejestracjami nie tylko z powiatu strzelecko - drezdeneckiego, ale też gorzowskimi i spoza województwa. Dzieciaki bawiły się na dmuchanej zjeżdżalni, na trampolinie, zajadały też lody i watę cukrową. Dorośli popijali piwo, raczyli się nalewkami domowej roboty i oczywiście zajadali wiejskie pyszności.

- Kurczak faszerowany niestety nam się już skończył - mówiła zmartwiona Bożena Czuchran z Sokólska. Ładnie udekorowane stoisko Koła Gospodyń Wiejskich Sokoły obsługiwała ona i Aniela Kołt. Obie panie zachwalały: - Nasza specjalność to kotlet z kaszy gryczanej, bliny z sosem z polędwiczek lub z twarożkiem, ale jury doceniło też nasze wypieki i nalewkę.

W ramach targów przeprowadzono konkursy w pięciu kategoriach. Udział w konkursie wzięło 12 sołectw. Honorowym przewodniczącym 13-osobowej komisji konkursowej był znawca kuchni myśliwskiej i regionalnej - dr Grzegorz Russak. Jak podkreśla Adam Roszak z Urzędu Miasta w Strzelcach Kraj., w przygotowywanie produktów i stoiska angażowały się całe miejscowości. Najbardziej prestiżową kategorię "jadło regijonalne" wygrały jajka przepiórcze z kremem chrzanowym przygotowane przez sołectwo w Brzozie (pełne wyniki czytaj w ramce). Odbyły się także zawody sportowe: przeciąganie liny oraz turniej siatkówki, był też konkurs na piosenkę o własnej miejscowości.

To była już piąta edycja targów jadła w Wielisławicach. Przewinęło się przez nią kilka tysięcy osób. Hitem był gulasz z dzika autorstwa specjalisty od kuchni myśliwskiej Grzegorza Russaka, który jako gość specjalny imprezy nazwał ją zupą wielisławicką. Przygotował pełny kocioł, ogółem ponad 1 tys. porcji. - Wszystko zeszło aż do dna! - mówił nam wczoraj burmistrz Tadeusz Feder. Podkreślił też, że wielisławickie targi stają się już imprezą ponadgminną. - Pogoda dopisała, sołectwa też stanęły na wysokości zadania - dodaje.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska