Zobacz też:
Szok! Kupujesz jedzenie? Sprawdzaj daty. Ponad 70 proc. produktów przeterminowanych!Inspekcja Sanitarna po przeprowadzeniu kontroli stwierdziła wiele nieprawidłowości w jadłospisach:
- brak w posiłkach produktów stanowiących źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego,
- podawanie w nadmiernej ilości gorszych gatunków wędlin (np. salcesonu, mielonki, parówek, pieczeni, pasztetów), które są w większości źródłem tłuszczu,
- nadmierną ilość spożywanego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego (masła),
- niedostateczną ilość świeżych i przetworzonych warzyw i owoców, zarówno w posiłkach obiadowych, jak i do śniadań i kolacji,
- niski udział produktów o wysokiej zawartości węglowodanów złożonych i produktów wysokobłonnikowych (ciemne pieczywo, kasze, warzywa strączkowe suche),
- małe urozmaicenie posiłków (potrawy powtarzające się częściej niż co 7 dni).
Jak informuje Inspekcja Sanitarna sukcesywnie wzrasta liczba obiektów korzystających z usług firm cateringowych. W zeszłym roku pod jej nadzorem znajdowało się 18 takich zakładów. Podczas kontroli sanitarnych tego typu firm nie stwierdzono nieprawidłowości związanych z wymaganiami prawa żywnościowego. Stan sanitarno-higieniczny tych zakładów w porównaniu do roku 2012 uległ zdecydowanej poprawie (w 2012 r. nieprawidłowości odnotowano w 12,5 % z nich).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?