MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak obrać mango? Oto niezawodny sposób na pokrojenie egzotycznego owocu. Wystarczy metoda „na szklankę”

Anna Daniluk
Najszybsza metoda obierania mango potrzebuje tylko noża i szklanki. Poznaj niezawodny sposób na dostanie się do miąższu.
Najszybsza metoda obierania mango potrzebuje tylko noża i szklanki. Poznaj niezawodny sposób na dostanie się do miąższu. freepik.com/ boyarkinamarina/zdjęcie ilustracyjne
Egzotyczne mango może cię zachwycić słodkim, soczystym smakiem i przyjemnym aromatem. To owoc bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty wpływające korzystnie na zdrowie. Jednak możesz napotkać trudność przy jego obieraniu i krojeniu. Podpowiadamy, jak obrać mango krok po kroku bez zbędnych kłopotów.

W skrócie:

Idąc do sklepu lub dyskontu spożywczego, skup się na wyborze odpowiedniego mango. Dojrzały owoc jest lekko miękki w dotyku, a jego skórka ma wyrazisty kolor – żółty, czerwony lub pomarańczowy. Nie kupuj owoców z ciemnymi plamami lub twardych egzemplarzy. Takie owoce są po prostu niedojrzałe i niesmaczne.

Jak obrać mango?

Zanim zaczniesz kroić mango, zaopatrz się w ostry nóż, deskę do krojenia, łyżeczkę, obieraczkę do warzyw oraz ściereczkę materiałową. W klasycznej metodzie ustaw mango pionowo na desce do krojenia ustawionej na zwilżonej ściereczce. To zapobiegnie ślizganiu się podczas krojenia. Przetnij mango wzdłuż płaskiej strony mango, przy tym omijaj pestkę. Natnij w ten sposób z obu stron.

Następnie wykonaj nacięcia wzdłuż i wszerz na miąższu mango, aby powstała kratka. Nie przecinaj skórki do końca. Odwiń skórkę na drugą stronę, aby miąższ się odwinął. W tym momencie możesz łatwo zebrać podzielone kostki łyżką lub nożem.

Obieranie mango przy użyciu szklanki

Mango przekrój na pół wzdłuż pestki. Umieść krawędź szklanki przy skórce. Następnie przeciągnij szklankę energicznym ruchem w dół. W ten sposób szybko oddzielisz miąższ od skórki. Uzyskany miąższ możesz pokroić nożem na mniejsze kawałki.

Przechowywanie mango po obraniu

Miąższ owocu przełóż do pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Szczelnie zamknięty umieść w lodówce i przechowuj do 3 dni. Tak przygotowane mango możesz także przełożyć do woreczka strunowego i włożyć do zamrażarki. W ten sposób możesz przechowywać mango do miesiąca. Jednak warto zwrócić uwagę, że mango po rozmrożeniu będzie mieć inną konsystencję niż świeży owoc.

Zastosowanie mango w kuchni

Pokrojone i obrane ze skórki mango ma wiele zastosowań. Możesz użyć je do domowego mango lassi, połączyć w smoothie z innymi owocami lud dodać do sernika. Mango jest także znakomitym składnikiem sałatek owocowych lub stanowi dekorację do domowych lodów. Ponadto mango może być dodatkiem do sosu do frytek belgijskich lub do pieczonych mięs jako mango chutney.

Mamy nadzieję, że poznanie obu metod ułatwi ci obranie mango do wielu przepisów kulinarnych.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska