Jak pączki to tylko lubuskie. Jakie są? Palce lizać. Poznaj oryginalny przepis

Dariusz Chajewski
Dariusz Chajewski
Pani Grażyna smaży zwykle na oleju rzepakowym. – Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, trzeba potrzymać dłoń 5 cm nad rondlem. Jeśli poczujemy ciepło, to znaczy, że olej ma właściwą temperaturę.
Pani Grażyna smaży zwykle na oleju rzepakowym. – Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, trzeba potrzymać dłoń 5 cm nad rondlem. Jeśli poczujemy ciepło, to znaczy, że olej ma właściwą temperaturę. Gazeta Lubuska
Udostępnij:
Klasyczny pączek o wadze 80 gramów ma 341 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu... Niby proste, a jednak każdy jest trochę inny. Czy wiecie, że wśród lubuskich potraw tradycyjnych jest też pączek? Lubuski, ale z kresowym aromatem...

Ten pączek to specjalność Grażyny Dereń z Lubiechni Wielkiej. Jak czytamy w opisie na liście produktów tradycyjnych "tradycja wypieku pączków w Polsce sięga XIX wieku, a na terenie gminy Rzepin przygotowywane były od 1947 roku. Przepis i umiejętności w przygotowywaniu pączków lubuskich gospodynie zdobywały podczas licznych warsztatów i kursów organizowanych przez koła gospodyń wiejskich.

Jak pączki to tylko lubuskie. Jakie są? Palce lizać. Poznaj oryginalny przepis
By uformować pączki o idealnym kształcie, pani Grażyna rozwałkowuje ciasto na grubość 1 cm, wycina szklanką kółka, bierze je w dłoń, nakłada do środka powidła i zlepia... Gazeta Lubuska

W tradycji przetrwał zwyczaj smażenia i spożywania pączków w ostatni czwartek karnawału, tzw. „tłusty czwartek”. Pączki zawsze musiały posiadać nadzienie z własnoręcznie przygotowanych przez gospodynie konfitur z wiśni, śliwki lub róży. Dzięki niezwykłemu smakowi, aromatowi oraz perfekcji w wykonaniu, pączki lubuskie cieszą się dużą popularnością nie tylko podczas „tłustego czwartku”, ale także podczas różnych festynów, dożynek czy odpustów... A jak tłumaczy pani Grażyna przepis przywieziony jest jeszcze z Kresów.

Pączki to tylko lubuskie. Jakie są? Palce lizać.

Składniki

  • - jaja - minimum pięć, ale może być więcej
  • - 1 kg mąki tortowej
  • - 0,5 l mleka (letniego)
  • - 10 dkg drożdży
  • - 3 duże łyżki cukru
  • - 2-3 łyżki oleju lub ostudzonego, sklarowanego masła
  • - 1 kieliszek alkoholu
  • - marmolada do nadzienia
  • - 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
  • - 0,5 kg cukru pudru do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Z drożdży, letniego mleka i kilku łyżek mąki przyrządzić rozczyn i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Gdy podwoi objętość, połączyć go z resztą mąki, jajkami, żółtkami, cukrem, masłem i alkoholem.
  3. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut (ręką lub mikserem z hakami), odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
  4. Ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy na grubość 1 cm, szklanką wykrawać kółka, nakładać powidła i zlepiać. Uformowane kulki ułożyć w ciepłym miejscu i poczekać jeszcze pół godziny, aż urosną.
  5. Smażyć w dużym rondlu na głębokim tłuszczu, odsączyć na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.

Jak przygotować pyszne pączki?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie