Pani Grażyna smaży zwykle na oleju rzepakowym. – Aby sprawdzić, czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany, trzeba potrzymać dłoń 5 cm nad rondlem. Jeśli poczujemy ciepło, to znaczy, że olej ma właściwą temperaturę.
Polskie są tłuste i smaży się je tradycyjnie na smalcu. Pączki niemieckie smaży się krócej, dzięki czemu są mniej tłuste, a pączki węgierskie nie mają nadzienia.
By uformować pączki o idealnym kształcie, pani Grażyna rozwałkowuje ciasto na grubość 1 cm, wycina szklanką kółka, bierze je w dłoń, nakłada do środka powidła i zlepia...
Tłusty czwartek jako pierwsi zaczęli obchodzić starożytni Rzymianie. Świętowali oni w ten sposób koniec zimy i wyrażali radość z powodu nadchodzącej wiosny. W Polsce tłusty czwartek zaczęto obchodzić około XVII wieku.