MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Przepis elektryka, czyli kurczak inaczej

Redakcja
fot. edy
fot. edy edy
W młodości przez wiele lat pracowałem w gastronomii. Oczywiście z gotowaniem nic wspólnego nie miałem, ale...

Jako elektryk naprawiałem maszyny i urządzenia gastronomiczne we wszystkich gorzowskich restauracjach, barach czy też jadłodajniach. Wręcz niemożliwym było abym czegoś nie podpatrzył. Jednym z takich podpatrzonych przepisów jest właśnie przepis na kurczaka w ananasach. Muszę przyznać, że kurczak według tego przepisu mi smakował, choć wolałem oczywiście golonkę po bawarsku... Muszę zaznaczyć, że szefowa kuchni nie wymyśliła tej potrawy lecz wypatrzyła w jakieś kulinarnej książce. Składniki podane poniżej dotyczą dania dla czterech osób.
2 udka lub 4 duże piersi z kurczaka, pół szklanki śmietanki, mąka, sól, pieprz, 5 dkg masła, 3 łyżki oleju, 8 krążków ananasa z puszki, pęczek zielonej pietruszki.
Udka należy umyć i zdjąć z nich skórę. Następnie udka przekroić na połowę, otoczyć w mące z dodatkiem soli oraz pieprzu i obsmażyć z obu stron na maśle. Później udka przykryć, dodać sok z ananasów i dusić na małym ogniu, uzupełniając odparowany sok wodą spod ananasów. Gdy mięso będzie miękkie, wyłożyć je na talerz. Do pozostałego w rondlu soku dodać pokrajane w kostkę ananasy i zagotować, po czym zalać śmietanką, doprawić solą, pieprzem i ogrzewać jeszcze przez chwilę (nie gotować!). Przed podaniem porcje kurczaka obłożyć kostką ananasową, polać sosem i przybrać posiekaną natką pietruszki.
Zamiast udek można też potrawę przyrządzić z piersi kurczaka. Podawać z ryżem lub ziemniakami.

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przepis elektryka, czyli kurczak inaczej - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na gorzowwielkopolski.naszemiasto.pl Nasze Miasto