Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak usmażyć idealnego pączka na tłusty czwartek? (ZOBACZ)

Agata Bociek
Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków
Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków fot. Janusz Wójtowicz
Najważniejszy jest przepis, który często pozostaje tajemnicą cukierników. Podstawowe składniki pączków znają wszyscy: drożdże, woda lub mleko, jajka, mąka, tłuszcz, cukier i sól. Przygotowywanie rozpoczyna się od roztarcia drożdży z wodą, potem dodaje się pozostałe składniki.

- Najważniejsze jest przestrzeganie receptury, żeby jakość wyrobów była zawsze taka sama. Nasze pączki są bardzo pulchne dzięki spirytusowi, który dodajemy do ciasta - wyjaśnia Józef Szczygieł z Piekarni Leśnickiej Kibało we Wrocławiu.

W trakcie przygotowywania pączków liczy się każdy detal. Ciasto ugniata się ręcznie lub maszyną, na wolnych obrotach, przez 10-12 minut. Wyrabianie masy jest bardzo ważne - powinna być elastyczna. Na tym etapie liczy się fachowość cukiernika. Potem przychodzi czas na rośnięcie (30 minut).

Przysłowie mówi: gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje. Jutro będziemy sobie folgować

Następnie formuje się kulki. Dodajmy, że w cukierniach ciasto dzieli na mniejsze części specjalny automat. Wreszcie przychodzi czas na smażenie. Należy to robić na dobrze rozgrzanym tłuszczu o temperaturze 150-180 stopni. Smażymy kilka minut z jednej, a potem tyle samo z drugiej strony.

- My smażymy tradycyjnie, na smalcu, tak jak to robiły nasze babcie. Potem nadziewamy pączki marmoladą, obtaczamy w lukrze albo posypujemy cukrem pudrem - mówi Jarosław Kibało. - Zwykle przygotowujemy ok. 2 tys. pączków. Na tłusty czwartek planujemy zrobić kilkadziesiąt tysięcy.

Idealny pączek musi mieć jasną obwódkę - jakby pierścionek. Jego obecność oznacza, że przysmak został dobrze wysmażony, na dobrym jakościowo tłuszczu i z dobrych składników. Pączek może być lekko zapadnięty - świadczy to dobrze o cieście drożdżowym, z którego został zrobiony.

Piekarnia Leśnicka Kibało słynie z pysznych pączków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak usmażyć idealnego pączka na tłusty czwartek? (ZOBACZ) - Gazeta Wrocławska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska