Jak kupić dobre masło? Porady przygotował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
1. Sprawdź zawartość tłuszczu. W prawdziwym maśle musi być go 80-90 proc. Musi być on wyłącznie pochodzenia mlecznego.
2. Uważaj na produkty podobne do masła. Zdarza się, że ich nazwy lub obrazki na opakowaniu wprowadzają w błąd. W sprzedaży są: masło o zawartości 75 proc. tłuszczu, masło półtłuste, miksy tłuszczowe, masło roślinne, margaryna.
3. Upewnij się, że nie przepłacasz. Jesteśmy przyzwyczajeni do opakowań masła po 200 g, zdarzają się jednak mniejsze, np. po 170 g. Na pierwszy rzut oka wydają się one tańsze, ale po przeliczeniu nie musi tak być. Na półce przy każdym produkcie oprócz ceny za opakowanie powinna być podana cena za kilogram masła.
4. Pamiętaj o dacie ważności. Nie kupuj produktów, które lada dzień będą przeterminowane, jeśli nie zamierzasz szybko ich zużyć. Zwróć uwagę na warunki, w jakich są przechowywane.
Warto wiedzieć:
- Masło - zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego. Dozwolone dodatki to beta karoten oraz sól.
- Masło o zawartości 3/4 tłuszczu - zawiera od 60-62 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego.
- Margaryna - składa się przede wszystkim z tłuszczu roślinnego. Może zawierać nie więcej niż 3 proc. tłuszczu mlecznego
- Masło roślinne - w rzeczywistości jest to margaryna. Nazwa „masło roślinne” jest stosowana w Polsce od lat 70.
- „Osełka”, „Miksełko”, „Ekstra do smarowania” - mogą mylnie sugerować , Że jest to masło. Szukaj na etykiecie informacji o zawartości tłuszczu mlecznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?