Strona Kobiet

Jak wygląda tłusty czwartek w piekarni? [ZDJĘCIA]

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak

Mariusz Kapała / GL

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze [2/9] Poprzednie Następne

Jak przygotowuje się pączka? Najpierw trzeba wyrobić ciasto. Pączka kształtuje maszyna, ale by słodki przysmak spełniał wszystkie wymagania, musi i tak jeszcze trafić do rąk człowieka. Następnym etapem jest garownia, gdzie ciasto podwaja swoją objętość - tłumaczą nam w zielonogórskiej piekarni Rema.

W piekarni podkreślają, że każdy zakład ma swoją wypracowaną od lat recepturę. Ale jest ona oczywiście tajemnicą. Jedno jest pewne! Tłusty czwartek to w pracy piekarzy i cukierników istne szaleństwo, a asortyment smaków pączków jest powiększany specjalnie na ten dzień.

Pączkami zajadali się już starożytni Rzymianie. Do Polski przepis na pączki dotarł najprawdopodobniej w XIX wieku. Wcześniej nasi przodkowie także świętowali tłusty czwartek, ale w inny sposób. Na stołach królowały tłuste wędliny, słonina, kiełbasa czy boczek. Dziś pozostałością po tych zwyczajach jest pączek smażony w głębokim tłuszczu.

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3