Jak zaparzyć idealną herbatę i w czym ją podać?

Katarzyna DębekZaktualizowano 
Na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. happyearthboy Pixabay
Filiżanka herbaty to idealny sposób na chwilę relaksu. Aby cieszyć się głębią smaku i aromatu tego napoju, należy go odpowiednio przygotować i podać. Parzenie herbaty to prawdziwy rytuał, który rządzi się niezmiennymi prawami. W czym podawać ?

Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu.

Jeśli nie masz czasu na dopełnienie wszystkich elementów rytuału parzenia herbaty, a nie chcesz zrezygnować z picia herbat liściastych, możesz rozważyć zakupienie kubka z zaparzaczem. W ofercie firm produkujących porcelanę dostępna jest cała gama funkcjonalnych kubków z zaparzaczem w różnych wzorach i kolorach.

Zasada pierwsza

Pierwsza zasada to odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem.

Zasada druga

Oprócz dobrej herbaty, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania tego aromatycznego napoju. Po pierwsze pamiętaj, że na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby poprawić jej jakość, możesz stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.

Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. happyearthboy Pixabay

Klucz sukcesu – sposób parzenia

Zacznij od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę. Czarne i czerwone herbaty zawsze zalewaj wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95ºC. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85ºC. Czas parzenia to od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocna herbatę lubisz. Herbatę podawaj zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż 10 minut.

Na koniec dodatki

Z czym podawać herbatę? Cukier, miód, mleko, cytryna, imbir... Wystarczy odrobina fantazji, aby zwykła filiżanka herbaty miała niepowtarzalny smak.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Materiał oryginalny: Jak zaparzyć idealną herbatę i w czym ją podać?

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3