5 z 13
Kluski kładzione. Krok 3
Wymieszaj dokładnie ciasto. Gdy będzie już gładkie, wsypuj stopniowo resztę mąki, cały czas mieszając. Staraj się, by nie było grudek.
6 z 13
Kluski kładzione. Krok 4
Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli wolisz, to możesz użyć w tym celu miksera kuchennego.
7 z 13
Kluski kładzione. Krok 5
Gotowe, gęste ciasto na kluski kładzione odstaw na około 10 minut. Do dużego garnka nalej wody i wstaw do zagotowania.
8 z 13
Kluski kładzione. Krok 6
Zanurz łyżkę we wrzącej wodzie, a następnie nabierz odrobinę ciasta. Przełóż do wody — powinno samo „odpaść” od łyżki. Nie nabieraj zbyt dużo ciasta, kluski w czasie gotowania jeszcze podrosną.