5/7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Tarta...

Tarta
To smaczne połączenie śliwek z migdałami i kremem mascarpone. 125 gramów mąki przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy 4 łyżki cukru szczyptę soli i posiekane zimne miasta (najlepiej prosto z lodówki). Rozcieramy aż powstaną drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy pół jajka i ze wszystkiego lepimy kulę. Kładziemy ją na papier pergaminowy i przykrywamy drugim, po czym wałkujemy tak, żeby ciasto miała średnicę większą od formy. Przekładamy ciasto do formy tak, żeby dno i boki były równomiernie wyłożone (uciskając palcami). Wszystko wkładamy do zamrażarki na jakieś 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i przygotowujemy masę do wypełnienia tarty. 250 gramami skondensowanego mleka z puszki miksujemy z 250 gr sera marcarpone i dwoma jajkami
Na dnie formy układamy 500 gramów posiekanych śliwek i zalewamy masą. Pieczemy przez 30 minut. Następnie wierzch posypujemy migdałami (4 łyżki płatków), zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i zapiekamy tak, aby spód się dopiekł.

Zobacz również

Zobacz wulkan plujący lawą. Kamery internetowe pokazują erupcję na żywo

Zobacz wulkan plujący lawą. Kamery internetowe pokazują erupcję na żywo

W Skwierzynie ruszyła ważna inwestycja drogowa

W Skwierzynie ruszyła ważna inwestycja drogowa

Polecamy

Kolejny krok w podboju kosmosu! Na pokładzie wyłącznie cywilni turyści [WIDEO]

Kolejny krok w podboju kosmosu! Na pokładzie wyłącznie cywilni turyści [WIDEO]

Rosyjskie media po porażce Spartaka: "Legia spełniła obietnice z banerów reklamowych"

Rosyjskie media po porażce Spartaka: "Legia spełniła obietnice z banerów reklamowych"

Wypadek na trasie S3 na wysokości Gorzowa. Dwie osoby ranne

Wypadek na trasie S3 na wysokości Gorzowa. Dwie osoby ranne

Dodaj ogłoszenie