Zupa pomidorowa
Domowa zupa pomidorowa często podawana była na poniedziałkowy obiad. Dzięki temu gospodarne panie domu urozmaicały smak rosołu ugotowanego dzień wcześniej. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć, co dodać, by ulepszyć smak zupy pomidorowej.
Cynamon
Przyprawą, która uwydatnia słodycz pomidorów jest cynamon. Można użyć cynamonu w proszku lub startej kory.
Bazylia
Bazylia jest ziołem zawierającym euganol. Ta substancja jest także w pomidorach. Podczas podgrzewania świetnie zaczyna się uwalniać. Dzięki temu bazylia wzmacnia smak zupy pomidorowej.
Soda oczyszczona
Zupa pomidorowa bez mięsa będzie smaczniejsza i mniej kwaśna, gdy zrównoważymy jej smak dodaniem szczypty sody oczyszczonej.
Zobacz również: nietypowe zastosowanie sody oczyszczonej podczas gotowania.