Jaką wodę pić najlepiej w czasie upałów - przeczytaj poradnik

Natalia Kwapisz, natalia.kwapisz@mediaregionalne.pl
Niektóre wody mają tyle minerałów, co zwykła kranówka.
Niektóre wody mają tyle minerałów, co zwykła kranówka. fot. Archiwum
Upały dały się nam we znaki. Lekarze apelują, by pić nawet do trzech litrów wody dziennie. Ze sklepowych półek znikają zgrzewki wód, teoretycznie zdrowych i bogatych w cenne składniki.

W sklepach pojawia się coraz więcej wód mineralnych. Niewiele osób wie, że niektóre mają tyle minerałów, co zwykła kranówka.

Mineralna, źródlana czy stołowa

Tadeusz Wojtaszek z Polskiego Towarzystwa Magnezologicznego mówi wprost: - Na rynku znajduje się około 300 rodzajów wód butelkowanych, z czego tylko około 30 to wody zawierające składniki mineralne w ilościach powodujących korzystne oddziaływanie na zdrowie.

Zgodnie z obowiązującymi przepisami to wody średnio i wysokozmineralizowane. Wody średniozmineralizowane zawierają od 500 do 1500 mg minerałów na litr, natomiast te wysokozmineralizowane mają ich już powyżej 1500 mg na litr. Pełnią one funkcję profilaktyczno-zdrowotną, ponieważ uzupełniają niedobory w diecie i są jedną z najlepszych form dostarczania minerałów do organizmu dzięki bardzo dobrze przyswajalnej postaci jonowej.

Ponadto w gronie wód butelkowanych znajdują się wody źródlane, które zawierają poniżej 500 mg minerałów na litr.

- Problem w tym, że konsumenci wodę sprzedawaną w butelkach nieodmiennie kojarzą z wodą mineralną, a to wielkie nieporozumienie - wyjaśnia Tadeusz Wojtaszek. Wód źródlanych nie należy mylić z mineralnymi, bo chociaż na etykietach często mają wypisane składniki mineralne, to jest ich tak mało, że nie mają one prozdrowotnego znaczenia dla organizmu.

Można je za to z powodzeniem stosować jako alternatywę zwykłej kranówki: do gotowania czy rozcieńczania soków.

Ale uwaga: - Takie wody można pić w celu ugaszenia pragnienia, pamiętając jednak, że spożywanie ich w większych ilościach wypłukuje z organizmu składniki mineralne - dodaje Wojtaszek.

Wśród wód butelkowanych są też wody stołowe wzbogacone w składniki mineralne, przede wszystkim w magnez, wapń i jod, które podobnie jak wody mineralne służą celom zdrowotnym.

Naturalna czy smakowa

- Zdecydowanie odradzam spożywanie wód smakowych - mówi Anetta Makiewicz, dietetyk ze Słupska. - Zawierają one dużo szkodliwego cukru. Jeśli ktoś lubi wodę smakową, to do wody naturalnej może dodać plasterek cytryny - dodaje. Podobnego zdania są lekarze.

- To zwykłe wody aromatyzowane, bez żadnych wartości odżywczych. W dodatku ich słodki smak jest uzyskiwany za pomocą sztucznych i niezbyt zdrowych substancji chemicznych - radzi Zofia Klimczewska, internista ze Słupska.

Z bąbelkami czy bez

Nieprawdą jest, iż woda niegazowana jest zdrowsza od gazowanej. - Woda gazowana zawiera dwutlenek węgla, który ma działanie bakteriobójcze - przyznaje Zofia Klimczewska. Poza tym w opinii wielu osób woda gazowana skuteczniej gasi pragnienie i lepiej smakuje. Trzeba jednak pamiętać, że bąbelki pobudzają przemianę materii i zwiększają apetyt, więc osoby, które są na diecie, powinny ich unikać.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie