Jaz zrobić sushi? Znamy idealny przepis. Sprawdźcie, jak wybrać odpowiedni ryż i które ryby są najlepsze

Jakub Kłyszejko
Jakub Kłyszejko
W czwartek 18 czerwca przypadał Światowy Dzień Sushi.
W czwartek 18 czerwca przypadał Światowy Dzień Sushi. archiwum
Udostępnij:
Z ostatnich badań konsumenckich wynika, że 60% Polaków uwielbia sushi. W studio "Dzień Dobry TVN" sushi master Daniel Brzeziński pokazał, jak w prosty sposób przygotować słynne japońskie danie. Jak wybrać odpowiedni ryż i które ryby są najlepsze? Tego dowiecie się z materiału wideo.

Sushi - kutowa potrawa

Międzynarodowy Dzień Sushi obchodziliśmy 18 czerwca. To dobra okazja, aby poznać kilka faktów na temat sushi. Danie to ma wielowiekową tradycję – pierwsze wzmianki pojawiają się już w II wieku w chińskich kronikach. Dość odległy pierwowzór sushi, jakie znamy obecnie, stanowiły kawałki solonej ryby, zawiniętej w sfermentowany ryż. Z kolei za twórcę nigiri, które dało początek współczesnemu sushi, uważany jest japoński kucharz, Hanaya Yohei. Sushi – obok ramenu – uważane jest za kultową potrawę Japończyków. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Białko mikrobiologiczne ratunkiem dla planety?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie