Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jesienna ochrona zbóż i rzepaku poprawi ich plony [poradnik]

Zbigniew Marecki
Bardzo ważnym elementem w uprawie jest właściwy dobór odmian.
Bardzo ważnym elementem w uprawie jest właściwy dobór odmian. 123rf.com
Wspólną cechą ozimin jest zbliżony okres siewu. Z tego względu cztery zboża i rzepak są narażone na patogeny, które trzeba zwalczać w zbliżonym terminie.

Nowoczesna technologia wymaga od rolnika zapewnienia odpowiedniej zdrowotności roślin poprzez różnorodność działań, zarówno agrotechnicznych, jak i hodowlanych, a często także stosowania odpowiednich środków ochrony roślin. Przynoszą one pożądany efekt, jeśli stosowane są w sposób kompleksowy i wzajemnie się uzupełniają. 

- Różnego rodzaju uproszczenia w płodozmianie i uprawie prowadzą z reguły do wzrostu liczebności agrofagów. Wskazanie metody agrotechnicznej jako pierwszej jest ważne, ponieważ metody mechaniczne mają pierwszeństwo w zapobieganiu chorobom powodowanym przez grzyby i inne organizmy - mówi Mirosław Brzozowski, pracownik słupskiego oddziału Pomorskiego Ośrodka Do-radztwa Rolniczego w Gdańsku. 

Ta sama zasada odnosi się do szkodników upraw i chwastów. Ma to uzasadnienie ze względu na wymagania stawiane przez Integrowaną Ochronę Roślin i podstawy ekonomiczne. 
Z zabiegów agrotechnicznych najważniejszy jest właściwy płodozmian. 

- Gdy na polu uprawiane są rośliny kapustowate, w tym rzepak, nie częściej niż co cztery lata, to zmniejsza się zagrożenie występowania takich chorób jak kiła kapusty, czy zgnilizna twardzikowa - mówi Brzozowski. 

Podobna sytuacja występuje w zbożach. Monokulturowa uprawa pszenicy doprowadziła już do występowania coraz bardziej odpornych patogenów oraz pogarszenia się skuteczności preparatów do ich zwalczania. 

- Nie mniej ważna jest staranna uprawa roli. Dokładne rozdrobnienie i głębokie przeoranie resztek pożniwnych zapobiega szybkiemu rozwojowi wielu sprawców chorób, w tym suchej zgnilizny kapustnych - podpowiada Brzozowski. 

Podkreśla, że to również metoda pomagająca w zwalczanie wielu chwastów, które oprócz tego, że same są konkurencją dla roślin uprawnych, to równocześnie mogą być drogą przenoszenia chorób takich jak mączniak, szara pleśń czy czerń krzyżowych. 

Wpływ na zdrowie upraw ma również właściwe nawożenie. 

- Rolnicy wiedzą, że niedobór składników pokarmowych obniża plon i osłabia rośliny, czyniąc je bardziej podatnymi na choroby. Zapominają jed-nak, że podobna sytuacja ma miejsce, jeżeli uprawy w okresie jesieni przenawozi się, szczególnie azotem - dodaje ekspert. 

Bardzo ważnym elementem w uprawie jest właściwy dobór odmian. Dużo dostępnych na rynku odmian ozimin z jednej strony sprawia pewne zamieszanie, ale równocześnie daje duże możliwości wyboru tej właściwej. 

- Warto zastanowić się nad sprawdzonymi odmianami, ale także należy uprawiać nowe, które z reguły charakteryzują się większymi możliwościami plonowania - podpowiada Brzozowski. 

Z tego względu, wybierając odmianę, trzeba uwzględnić między innymi: konkretne warunki glebowe gospodarstwa, plenność i stabilność uzyskiwania plonu, odporność na wyleganie oraz zimotrwałość.

- Duże znaczenie ma odporność na określone patogeny, np. przy możliwości wystąpienia na danym polu kiły kapusty powinno uprawiać się odmiany rzepaku, bardziej tolerancyjne na tę chorobę - przypomina fachowiec. 

Wysiewając materiał siewny, rolnik powinien też zwracać uwagę na właściwe zaprawianie nasion, stosowanie zalecanego przez hodowcę optymalnego terminu wysiewu, ilości wysiewu i równomiernej głębokości umieszczenia nasion w glebie. 

Po siewie trzeba sukcesywnie obserwować rozwój roślin na polu i występowanie agrofagów. Do monitoringu ilości występowania szkodników wykorzystać można system "żółtych naczyń". Warto korzystać również z dostępnych internetowych systemów sygnalizacji zagrożeń. Każdy komunikat lub też ostrzeżenie o wystąpieniu szkodnika lub choroby powinno służyć jako sygnał wskazujący na konieczność dokładnej lustracji własnego pola. Dobre rozpoznanie umożliwi terminowe i skuteczne zastosowanie zwalczającego preparatu. 

Spośród około 300 herbicydów zarejestrowanych do zwalczania chwastów w oziminach w okresie jesieni nie ma wspólnego, który można stosować we wszystkich gatunkach. 

- Wyjątkiem są środki zawierające glifosat, służący tylko do specyficznych zabiegów - ostrzega Brzozowski. 

Szczegółowe informacje o ochronie upraw można uzyskać w każdym województwie u doradców, pracujących w powiatowych biurach wojewódzkich ośrodków doradztwa rolniczego.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jesienna ochrona zbóż i rzepaku poprawi ich plony [poradnik] - Głos Pomorza

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska