Jesienne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Prawdziwy rarytas z kuchni kresowej. Przepis na ciasto „dziad podlaski”

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami to przysmak idealny na jesienne dni. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki wypiek. Ciasto „dziad podlaski” to znany smakołyk kuchni kresowej, który zachwyca smakiem i nie wymaga dużo pracy. Jest miękki, wilgotny i pełen orzechów. Dodatek cynamonu nadaje mu kuszącego aromatu, a całość dopełnia pyszna warstwa czekolady. Zobacz, jak go przygotować.

Spis treści

Kresy wschodnie mogą poszczycić się regionalną kuchnią o bogatej tradycji, która łączy w sobie wpływy m.in. litewskie, ukraińskie i żydowskie. Charakteryzują ją proste potrawy pełne lokalnych składników. Mam dla ciebie przepis na prawdziwy przysmak z kuchni kresowej o nietypowej nazwie „dziad podlaski”.

Jest to bogaty w smaku wypiek, pełen orzechów włoskich, oblany pyszną czekoladą. Dodatek startych, kwaśnych jabłek sprawia, że jest miękki i wilgotny, a cynamon zapewnia piękny, jesienny aromat. Przygotowanie tego ciasta nie jest bardzo trudne. Nie musimy ubijać oddzielnie białek, a całość możemy zmiksować w jednej misce.

Przepis na ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski”

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

czas przygotowania: 30 minut + 45 minut pieczenia
porcja na blaszkę 23x33 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
  • 4 kwaśne jabłka.

Do dekoracji:

  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 1 łyżka masła,
  • kilka orzechów włoskich.

Jak zrobić ciasto z orzechami włoskimi „dziad podlaski”?

Przygotowanie:

  1. Włącz piekarnik na 160 stopni i opcję góra-dół.
  2. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych, jarzynowych oczkach.
  3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i cynamonem.
  4. Orzechy posiekaj.
  5. Jajka ubij z cukrem na jasną masę.
  6. Nie przerywając ucierania wlej powoli olej oraz suche składniki.
  7. Na koniec dodaj orzechy i starte jabłka i wymieszaj całość łyżką.
  8. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piecz ciasto ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka (wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków – jeśli będzie suchy, to ciasto jest gotowe).
  10. Gotowe ciasto wystudź.
  11. Czekoladę rozpuść z masłem w kąpieli wodnej.
  12. Udekoruj ciasto czekoladą i orzechami włoskimi.

Gotuj smacznie i zdrowo!

kup najtaniej

Fiskars

Fiskars Trzepaczka spiralna 1014438

54,99 zł23,58 zł-57%

kup najtaniej

Ambition

Ambition Naczynie Żaroodporne Z Pokrywą 3 9L Excellent 74823

119,00 zł51,90 zł-56%

kup najtaniej

Brunbeste

Brunbeste Łopata Łopatka Do Pizzy 30Cm Z Przyborami (2935)

75,06 zł49,00 zł-35%

kup najtaniej

WMF

WMF Trzepaczka klasyczna PROFI PLUS 15 cm

121,99 zł87,00 zł-29%

kup najtaniej

Berlinger Haus

Berlinger Haus Brytfanna Blacha Do Pieczenia 35X27Cm Burgundy (Bh1814)

76,46 zł57,84 zł-24%

kup najtaniej

Victorinox

Victorinox Zestaw Kuchenny (5102021G)

456,23 zł357,16 zł-22%

kup najtaniej

Brabantia

Brabantia Szczypce Non Stick Profile (250989)

99,00 zł79,90 zł-19%

kup najtaniej

Tescoma

Tescoma forma na babkę delicia 22cm (623142)

69,04 zł59,00 zł-15%

kup najtaniej

MPM

MPM BBAP-007

19,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Jak pozbyć się goryczy z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie są pysznym dodatkiem do ciast i deserów. Mają one jednak cienką skórkę, która może być nieco gorzka i popsuć smak całego wypieku.

Skórkę z młodych orzechów włoskich można zdjęć ręcznie, jest to jednak dosyć pracochłonne. Podpowiadam sprawdzone sposoby, które znacznie to ułatwią.

Sposoby na usunięcie gorzkiej skórki z orzechów włoskich:

  • sparzenie orzechów włoskich wrzątkiem – włóż orzechy do garnka, zalej wrzątkiem i odczekaj około minutę, po tym czasie je odcedź, skórki odejdą błyskawicznie,
  • pieczenie orzechów włoskich w piekarniku – orzechy wsyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, po około 10 minutach przesyp je na ręcznik papierowy i pocieraj nim, skórki z łatwością odejdą,
  • podprażenie orzechów włoskich na suchej patelni – rozgrzej patelnię i wsyp na nią orzechy, mieszając praż je około 5 minut, po tym czasie należy przełożyć je na ręcznik papierowy i odrobine je nim potrzeć, by zeszła z nich skórka.
Pyszne, miękkie i wilgotne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Sprawdź, jak przygotować taki wypiek. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jesienne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Prawdziwy r...

Zobacz inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Jesienne ciasto z orzechami włoskimi i jabłkami. Prawdziwy rarytas z kuchni kresowej. Przepis na ciasto „dziad podlaski” - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie