Smakowite przepisy na jesienne potrawy. O tej porze roku króluje dynia, jabłko i imbir [PRZEPISY]
Jesień to specyficzny czas: z jednej strony zachwycamy się jej aurą, a z drugiej mówimy o jesiennej chandrze. Jak więc jest z tą jesienią? Jest dobra, czy zła?
Na pewno jest smaczna, a jej smaki są wyjątkowe i nie do podrobienia! Warto skorzystać z tego krótkiego momentu i zmienić swój codzienny jadłospis na ten jesienny: aromatyczny i rozgrzewający.
Poznajcie naszych TOP 6 jesiennych przepisów!
Kliknij w zdjęcie >>>>>
WIDEO: Rozgrzewająca kuchnia jesienna
SMOOTHIE Z DYNI I BANANA
Idealny deser jest smaczny i... zdrowy! Takie właśnie jest smoothie z dyni i banana.
Potrzebujemy:
3 banany
300 g puree z dyni
250 ml mleka kokosowego
do smaku: goździki, imbir, cynamon, wanilia
Przygotowanie: wszystkie składniki blendujemy i... gotowe!
WIDEO: Rozgrzewająca kuchnia jesienna
TARTA JABŁKOWA
Jesień to, jabłka, a jak jabłka to musi być tarta!
Składniki na ciasto:
180g mąki pszennej
130 g masła
żółtko
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki mleka
Składniki na nadzienie:
3 jabłka
sok z cytryny
2 łyżki cukru
łyżka cynamonu
łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy ją do lodówki na około godzinę.
Kroimy jabłka i kropimy sokiem z cytryny
Rozwałkowujemy ciasto i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze.
Na formie rozkładamy kawałki jabłek i posypujemy je cukrem pudrem oraz cynamonem
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 st. C.
Pieczemy przez około 30 minut
WIDEO: Rozgrzewająca kuchnia jesienna
DYNIOWE MUFFINY
Składniki:
250 g dyniowego puree
jajko
pół szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
120 g jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
Wykonanie:
Mieszamy wszystkie składniki aż do ich połączenia.
Masą napełniamy blachę albo papilotki
Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C.
Piec przez około 25 minut
WIDEO: Rozgrzewająca kuchnia jesienna