Jak przekonują specjaliści, liczne badania potwierdzają, że mleko charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Znajdziemy w nim m.in. magnez, potas, wapń, witaminy z grupy B, a także wit. A, D, E i A oraz białko i tłuszcze. Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje dorosłym picie co najmniej dwóch szklanek mleka dziennie, a dzieciom i młodzieży nawet więcej.
Istnieją jednak przypadki, kiedy spożycie mleka - a konkretnie: zawartej w nim laktozy - należy ograniczyć lub z niego zrezygnować.
Laktoza to dwucukier, zbudowany z glukozy i galaktozy. Trawienie tych składników odbywa się za pośrednictwem enzymu zwanego laktazą. Laktoza występuje w mleku i jego przetworach.
Około 10 proc. dorosłych Skandynawów wykazuje nietolerancję laktozy, podczas gdy w Afryce dotyka ona 90 proc. populacji poza okresem wczesnego dzieciństwa. W Polsce z powodu tej dolegliwości cierpi około 1,5 proc. niemowląt i do 25 proc. dorosłych.
Najczęściej spotykanymi zaburzeniami wynikającymi z nietolerancji laktozy są:
[lista]
[*]wzdęcia,
[*]bóle jelitowe (o różnym nasileniu),
[*]burczenie w brzuchu,
[*]biegunka.
[/lista]