Jest dowód na to, że barwnik E171 może uszkodzić DNA. Jest stosowany w słodyczach, majonezie i kosmetykach

OPRAC.:
Aleksandra Pazda
Aleksandra Pazda

Wideo

Zobacz galerię (2 zdjęcia)
Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach. Dowiedziono, że może on uszkodzić DNA.

Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że składnik ten jest szkodliwy, może wywoływać raka jelita grubego i uszkodzić DNA. O szczegółach opowiedziała dietetyk kliniczny Milena Nosek.

WIDEO: Czy warto jeść nowalijki?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie