Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jest dowód na to, że barwnik E171 może uszkodzić DNA. Jest stosowany w słodyczach, majonezie i kosmetykach

OPRAC.:
Aleksandra Sierżant
Aleksandra Sierżant
Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach
Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach pixabay.com
Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach. Dowiedziono, że może on uszkodzić DNA.

Dwutlenek tytanu, znany jako barwnik E171, często jest stosowany w słodyczach, gumie do żucia, majonezie czy niektórych kosmetykach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) poinformował, że składnik ten jest szkodliwy, może wywoływać raka jelita grubego i uszkodzić DNA. O szczegółach opowiedziała dietetyk kliniczny Milena Nosek.

WIDEO: Czy warto jeść nowalijki?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska