Osoby, które żyją w ciągłym napięciu, stresie i pośpiechu często nie mają czasu, by pomyśleć o porządnym posiłku w ciągu dnia. Za to, gdy burczy im w brzuchu, sięgają po "szybkie jedzenie". Obiad jedzą wieczorem. Piją hektolitry kawy. To szybka droga do nabawienia się wrzodów żołądka i przybrania na wadze!
Takie osoby szczególnie powinny stosować się do zaleceń dietetyków, które brzmią:
1. Zdrowie to wartość bezcenna, dlatego wśród natłoku pracy należy zadbać o zjedzenie posiłku.
2. Zadbaj o regularne jedzenie. Spożywaj posiłki co 2-3 godziny, staraj się jadać posiłki w spokoju.
3. Zjedz śniadanie. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Można przygotować sobie kanapkę z pieczywa pełnoziarnistego z wędliną, rybą, serem, koniecznie z dodatkiem warzyw lub musli, czy owsiankę z dodatkiem mleka, jogurtu, kefiru albo maślanki o obniżonej zawartości tłuszczu
4. Pij 1,5-2 litry wody mineralnej niegazowanej, herbat owocowych, ziołowych. Kawa i czarna herbata będą działały odwadniająco. Napoje gazowane i słodzone soki owocowe to przede wszystkim cukry. Nadmiar cukru w diecie będzie prowadził do osłabienia organizmu oraz spadku koncentracji.
5. Nie pij kawy na czczo.
6. Jedząc posiłki na mieście lub w restauracji wybieraj dania z grilla z podwójną porcją surówki (bez majonezu) i połową porcji ziemniaków, kaszy lub makaronu. Sałatki na bazie sałat z dodatkiem warzyw, polane sosem winegret to także znakomity pomysł na zdrowy posiłek.
7. Unikaj fast foodów. Z czasem mogą doprowadzić do otyłości lub nadwagi a także do problemów z cholesterolem, cukrzycy.
8. Unikaj potraw smażonych, instant.
9. W czasie podróży nie zaspokajaj apetytu słodyczami. Zabierz ze sobą kanapkę przygotowaną w domu, owoce, jogurt, kefir lub maślankę. Można także zabrać zupę w termos czy sałatkę w pojemnik śniadaniowy. Do posiłków dołącz pieczywo pełnoziarniste.
10. Ruszaj się - szybki spacer do sklepu po zakupy, wejście do pracy schodami zamiast jazda windą to także wysiłek. Wysiądź z autobusu przystanek przed pracą i przejdź ten odcinek piechotą. Jeśli nie masz czasu na fitness, nawet taki ruch pomoże.
11. Unikaj picia alkoholu wieczorem dla relaksu, to puste kalorie.
Odporność i apetyt
Witaminy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju i zdrowia. Przy stosowaniu diet należy szczególnie dbać o to, by nie dopuścić do ich niedoboru w organizmie. Diety, szczególnie te restrykcyjne, powodują utratę wagi, ale też często pozbawiają nas niezbędnych witamin i minerałów. Dietetycy zalecają - zamiast stosować preparaty z apteki, lepiej poszukać witamin w naturalnych produktach.
* Witamina A: warunkuje prawidłowy stan skóry, błon śluzowych, wpływa na wzrok i procesy wzrostu. Występuje w tranie, kapuście, pomidorach, maśle, śmietanie, szczawiu, kalarepie, marchwi, pietruszce, sałacie, szpinaku, dyni.
* Witamina D: jej brak powoduje rozmiękczenie kości, krzywicę. Występuje w tranie, śledziach, żółtku, rybach morskich, mięsie, jajach, wątrobie wieprzowej i wołowej.
* Witamina E: jej niedobór może powodować niepłodność, zmiany w mięśniach i układzie nerwowym. Występuje w sałacie, kiełkach zbóż, kukurydzy, warzywach zielonych, mięsie, olejach roślinnych.
* Witamina K: niedobór powoduje niekrzepliwość krwi, zmniejszenie wytrzymałości ścianek naczyń krwionośnych. Występuje w kalafiorze, szpinaku, kapuście, marchwi, ziemniakach, pomidorach, truskawkach.
* Witamina B1: niedobór powoduje brak łaknienia, nerwowość, łatwe męczenie się. Występuje w mięsie szczególnie wieprzowym, chlebie pełnoziarnistym, kaszy gryczanej i jaglanej.
* Witamina B2: niedobór powoduje zapalenie kącików ust, czerwień warg i języka, zmiany łojotokowe skóry, światłowstręt. Występuje w mleku, mleku w proszku, drożdżach, wątrobie, rybach, jajach, twarogu, rzepie, mące.
* Witamina B6: niedobór powoduje łojotokowe zapalenie skóry, stany zapalne języka, spojówek, kącików ust, zmiany w szpiku. Występuje w drożdżach piwnych, suszonych warzywach, produktach zbożowych, rybach, mięsie, jajach, kapuście, marchwi.
* Witamina H: niedobór powoduje łuszczenie się naskórka, zmiany łojotokowe skóry. Występuje w wątrobie, drożdżach, żółtku, grzybach, kalafiorze, szpinaku, mleku.
* Witamina PP: jej niedobór powoduje drażliwość, osłabienie, brak łaknienia. Występuje w pełnoziarnistych przetworach zbożowych, drobiu, otrębach, sercu wołowym, szynce, rybach.
* Witamina B12: jej niedobór powoduje niedokrwistość, zmiany zapalne języka i degeneracyjne w układzie nerwowym. Występuje w wątrobie, nerkach, mleku, rybach, mięsie, żółtku, wołowinie, baraninie.
* Witamina C: niedobór powoduje gorsze gojenie się ran, szybkie męczenie się, szkorbut, wczesny objaw to stwardnienie mieszków około włosowych. Występuje w czarnych porzeczkach, truskawkach, poziomkach, malinach, pomarańczach, cytrynach, jagodach, kapuście, papryce, pomidorach, kalafiorze, kalarepie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?