Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jeszcze więcej drobiu na talerzach. Ale nie wszędzie

Redakcja
W tym roku globalna produkcja drobiu wzrośnie o 0,9%. Z drugiej jednak strony - w krajach rozwijających się zostanie odnotowany delikatny spadek. A ponad 60% rynku drobiowego to właśnie one. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas!

Jeśli chodzi o kraje rozwinięte, wytwórczość drobiu zwiększy się o 2,3%. Swoje mają zrobić rosnące zainteresowanie klientów oraz dość niskie koszty pasz. Więcej mięsa drobiowego wyprodukują państwa unijne, Indie, Brazylia, USA, Meksyk oraz Argentyna. O 18 mln ton spadnie natomiast produkcja w Chinach - gigancie drobiu, który pod względm produkcji jest na drugiej lokacie na świecie. 

 

 

41% handlu mięsem stanowi właśnie drób. Jak dowiadujemy się z raportu FAMMU/FAPA, w tym roku do światowego handlu trafi 12,7 mln ton mięsa drobiowego. Dla porównania, to o 4,4% więcej niż w 2015. Wówczas odnotowano spadek wywozu po raz pierwszy od 2009.

 

Zajrzyj też na nasze podwórko: Drób najdroższy w Warmińsko-Mazurskim. Zobacz, gdzie płacili za niego najmniej

 

Główny beneficjent wzrostu światowego popytu na drób? Według fachowców, ma się nim stać Brazylia. W 2016 ten kraj wyeksportuje rekordową ilość - 4,6 mln ton mięsa drobiowego. To o 6,5% więcej niż rok temu. 

 

Źródło: FAMMU/FAPA

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jeszcze więcej drobiu na talerzach. Ale nie wszędzie - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska