Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kaczka w pomidorach może być ozdobą stołu

Redakcja
Kaczka jest może dobrym pomysłem na wielkanocny obiad?
Kaczka jest może dobrym pomysłem na wielkanocny obiad? Fot. Podravka
Ten przepis łączy w sobie tradycje polskiej kuchni i śródziemnomorskiej.

Polscy kucharze przodują w przyrządzaniu kaczego mięsa, ale są też inspiracje wśród przepisów innych narodów. Kaczka po francusku podawana jest z sosem pomarańczowym, po hiszpańsku z brzoskwiniami goździkami i tymiankiem. Ta w pomidorach jest połączeniem kuchni Europy Południowej z polską.

Przepis na kaczkę

Składniki: (na 4 osoby) 1 kaczka (ok. 2 kg), 50 ml oleju, 2 puszki pomidorów bez skórki, 200 g czarnych oliwek bez pestek, 1 pęczek ziół (liść laurowy, seler, tymianek), 2 ząbki czosnku, kieliszek winiaku, 100 ml wina białego, 20 g masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 50 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka Vegety. Kluseczki: 250 g mąki pszennej, jajko, szczypta soli, 100 ml wody.

Przygotowanie: kaczkę oczyścić i umyć. Natrzeć od wewnątrz Vegetą, a z zewnątrz solą. Włożyć na blachę do pieczenia, zalać gorącym olejem, przykryć folią aluminiową i piec w temp. 220 stopni C ok. 1 godziny. W międzyczasie przygotować ciasto na kluseczki. Mąkę, jajko, szczyptę soli i wodę wymieszać i wyrobić twarde ciasto. Łyżką formować kluseczki i gotować je we wrzącej, posolonej wodzie przez ok. 5 minut. Wyjąć kaczkę, odlać część tłuszczu i dodać odcedzone pomidory bez skórki, oliwki, zgnieciony czosnek i pęczek ziół. Dolać winiak i wino, a na kaczce położyć plasterki masła. Piec bez folii przez 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze godzinę. (Jeśli trzeba, temperaturę można zmniejszyć do 150°C.) W trakcie pieczenia podlewać kaczkę letnią wodą. Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika. Gorący sos z warzyw zagęścić dodając mąkę ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody.

Serwowanie

Upieczoną kaczkę pokroić i dodać łyżkę oliwy z oliwek. Podawać z kluseczkami i sosem z warzyw.

Rada

Kaczkę można również podawać z innym dodatkiem, np. pieczonymi ziemniakami, kopytkami lub polentą.

Mała tajemnica

Kaczkę należy piec najpierw w temperaturze wysokiej a następnie niższej, dzięki czemu mięso będzie soczyste.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska