Kapusta, zarówno świeża, jak i kiszona, jest dobrym źródłem witamin (A, B, C, E, K, P). Zawiera też potas, fosfor oraz siarkę, wzmacniająca włosy i paznokcie.
Sok z kiszonej kapusty pije się na wzmocnienie i poprawę apetytu. Odtwarza on też florę bakteryjną po leczeniu antybiotykami. Można go zmieszać z miodem i pić przy kaszlu oraz chrypce. Sok z kapusty surowej polecany jest przy niestrawności i niedokwaśności.
Przy leczeniu stłuczeń i obrzęków, należy najpierw rozbić tłuczkiem twardą część liścia, tzw. nerw, włożyć liść do lodówki i po schłodzeniu okładać bolące miejsca np. na cała noc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?