Zgodnie z przepisami w każdym sklepie, którym sprzedaje się żywe ryby musi być wyznaczone, zasłonięte miejsce do uśmiercania ryb. Na zabijanie nie mogą patrzeć dzieci.
Jeszcze do niedawna w Polsce karpie sprzedawano "żywcem" i wkładano do plastikowych toreb. Obecnie, zgodnie z przepisami nie wolno sprzedawać żywych ryb i wkładać ich do toreb. Ponadto sprzedawca nie może przechowywać ich w zbyt małym zbiorniku. A jedyną metodą uśmiercania karpia jest uderzenie w głowę.
Jak zabić karpia
A co w przypadku, gdy klient sobie zażyczy żywego karpia? W takiej sytuacji należy przyjść po niego z odpowiednim wiaderkiem. Wtedy jednak będziemy musieli sami go zabić. Jak to zrobić, aby ryba nie cierpiała?
Na początek pamiętajmy, aby nie trzymać ryby w wannie. Należy uśmiercić ją jak najszybciej, aby się nie męczyła. Ponadto ryba zmęczona ma gorszy smak.
- Jeśli ryba jest niewielka, ma około 2-3 kilogramów, najlepiej i najmniej boleśnie zrobimy to chwytając ją mocno za głowę lub pod skrzela i bardzo ostrym nożem energicznie przetniemy kręgosłup tuż za głową, mniej więcej na wysokości zakończenia pokryw skrzelowych.
W przypadku karpia oraz długich ryb, jak np. amur, szczupak, powinniśmy naciąć również kręgosłup u nasady ogona.
Innym sposobem jest ogłuszenie tępym, zaokrąglonym narzędziem (nie tłuczkiem do schabowych!). Należy to zrobić jednym energicznym uderzeniem w miejsce tuż za głową, a następnie, przeciąć nożem kręgosłup za głową (jak powyżej).
Przeczytaj też: Ile kosztuje karp i inne ryby w gospodarstwach rybackich w Lubuskiem [CENA KARPIA, SANDACZA, LINA, AMURA, TOŁPYGI...]
Jak przechowywać rybę
Aby zachować jak najlepsze walory smakowe ryby, należy przechowywać bardzo krótko i najlepiej w całości. Jeśli zamierzamy trzymać ją w lodówce, powinna leżeć w miejscu średnio chłodnym (nie w najzimniejszym) i nie powinna tam przebywać dłużej niż 2-3 dni. Aby zabezpieczyć ją przed wysuszeniem warto przykryć ją folią do żywności.
Jeśli zamierzamy zamrozić rybę, najlepiej włożyć ją do grubszego worka foliowego i zalać wodą. To pozwoli nam dłużej zachować świeżość.
Natomiast rozmrażając rybę, nie róbmy tego "na sucho". Włóżmy ją do zimnej wody z dodatkiem soli, 5-6 gram na litr wody.
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?