Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp na święta. Jak zabić karpia, aby ryba nie cierpiała. Jak przechowywać rybę, aby dłużej była świeża [WIDEO]

Paweł Wańczko
Paweł Wańczko
Aby zachować jak najlepsze walory smakowe ryby, należy przechowywać bardzo krótko i najlepiej w całości.
Aby zachować jak najlepsze walory smakowe ryby, należy przechowywać bardzo krótko i najlepiej w całości. Paweł Wańczko
Niemal w każdym domu na Wigilię je się karpia. Polską tradycją jest kupowanie żywej ryby. Ale tutaj często pojawia się problem, kto zabije rybę. Obecnie w sklepach, które sprzedają żywe karpie, uśmierca się je na miejscu. A co w przypadku, gdy będziemy chcieli przynieść żywego karpia do domu? Jak zabić karpia, aby ryba nie cierpiała?

Zgodnie z przepisami w każdym sklepie, którym sprzedaje się żywe ryby musi być wyznaczone, zasłonięte miejsce do uśmiercania ryb. Na zabijanie nie mogą patrzeć dzieci.

Jeszcze do niedawna w Polsce karpie sprzedawano "żywcem" i wkładano do plastikowych toreb. Obecnie, zgodnie z przepisami nie wolno sprzedawać żywych ryb i wkładać ich do toreb. Ponadto sprzedawca nie może przechowywać ich w zbyt małym zbiorniku. A jedyną metodą uśmiercania karpia jest uderzenie w głowę.

Zobacz też: Cena karpia w marketach. Gdzie go kupić karpia? Żywy karp wigilijny [Auchan, Lidl, Tesco, Biedronka]. Jak poznać czy karp jest świeży?

Jak zabić karpia

A co w przypadku, gdy klient sobie zażyczy żywego karpia? W takiej sytuacji należy przyjść po niego z odpowiednim wiaderkiem. Wtedy jednak będziemy musieli sami go zabić. Jak to zrobić, aby ryba nie cierpiała?

Na początek pamiętajmy, aby nie trzymać ryby w wannie. Należy uśmiercić ją jak najszybciej, aby się nie męczyła. Ponadto ryba zmęczona ma gorszy smak.

- Jeśli ryba jest niewielka, ma około 2-3 kilogramów, najlepiej i najmniej boleśnie zrobimy to chwytając ją mocno za głowę lub pod skrzela i bardzo ostrym nożem energicznie przetniemy kręgosłup tuż za głową, mniej więcej na wysokości zakończenia pokryw skrzelowych.

W przypadku karpia oraz długich ryb, jak np. amur, szczupak, powinniśmy naciąć również kręgosłup u nasady ogona.

Innym sposobem jest ogłuszenie tępym, zaokrąglonym narzędziem (nie tłuczkiem do schabowych!). Należy to zrobić jednym energicznym uderzeniem w miejsce tuż za głową, a następnie, przeciąć nożem kręgosłup za głową (jak powyżej).

Jak przechowywać rybę

Aby zachować jak najlepsze walory smakowe ryby, należy przechowywać bardzo krótko i najlepiej w całości. Jeśli zamierzamy trzymać ją w lodówce, powinna leżeć w miejscu średnio chłodnym (nie w najzimniejszym) i nie powinna tam przebywać dłużej niż 2-3 dni. Aby zabezpieczyć ją przed wysuszeniem warto przykryć ją folią do żywności.

Jeśli zamierzamy zamrozić rybę, najlepiej włożyć ją do grubszego worka foliowego i zalać wodą. To pozwoli nam dłużej zachować świeżość.

Natomiast rozmrażając rybę, nie róbmy tego "na sucho". Włóżmy ją do zimnej wody z dodatkiem soli, 5-6 gram na litr wody.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska