Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karp po polsku gotowany w piwie

Izabela Lewandowska
sxc.hu
Zapraszamy do przetestowania przepisu nadesłanego na świąteczny konkurs "Gazety Lubuskiej" oraz sieci sklepów Lidl. Tym razem proponujemy karpia po polsku

Składniki:

- 1 karp
- 1 łyżka masła
- 2 cebule
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 2 łyżeczki miodu
- 500 ml jasnego piwa
- 1 pęczek natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól

PRZYGOTOWANIE:
1. Sprawionego i umytego karpia dzielimy na dzwonka, solimy, wkładamy do płaskiego, szerokiego rondla wysmarowanego masłem.
2.Dodajemy obrane i pokrojone w paseczki jarzyny, rozpuszczony w odrobione wody miód, solimy, pieprzymy, zalewamy piwem i doprowadzamy do wrzenia.
3. Gotujemy na silnym ogniu ok.5 minut, zmniejszamy ogień i delikatnie gotujemy 10-15 minut.
4. Kawałki ryby wykładamy na półmisek, polewamy przecedzonym wywarem i posypujemy posiekaną natką pietruszki, podajemy.

SMACZNEGO !!!

Zostań fanem pysznych smaków >> Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy **

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska