Aleksandra Kaleta to 29-letnia miłośniczka gotowania. Jest masażystką i właścicielką sklepu zielarskiego. W jej kuchni znaleźć można całe mnóstwo aromatycznych, kolorowych przypraw. W gotowaniu Oli pomaga synek Dominik, który jest też największym fanem kuchni mamy.
Ola podzieliła się z nami przepisem na pyszną i zdrową kaszę jaglaną po meksykańsku.
Składniki:
- po jednej puszce kukurydzy,
fasoli czerwonej i pomidorów,
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 500 mil. pasaty pomidorowej
- 1 szklanka wody
- ok. szklanki kaszy jaglanej (nie- ugotowanej)
- przyprawa meksykańska 1 łyżeczka
- sól
- pieprz cayenne
- papryka wędzona (1/2 łyżeczki)
- kurkuma (łyżeczka)
- 3 czerwone małe cebule
- kropla sosu sojowego
- olej
Sposób przygotowania:
Cebule kroimy i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem. Gdy zacznie pachnieć, dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy kilka minut. Do garnka dodajemy przyprawy i chwilkę smażymy, aby wydobyć głębię. Wlewamy pasatę oraz wodę i pomidory - całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, sypiemy kaszę - mieszamy i przykrywamy pokrywką, aby się poddusiło. Kasza niestety lubi się przypalić, więc trzeba co jakiś czas mieszać potrawę.
Smaki powinny się połączyć, a kasza dogotować. Jeśli jest jeszcze twarda, dolewamy wody i przykrywamy pokrywką .
Na koniec dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę i sos sojowy. Jeśli smak nie jest dość wyrazisty, proponuję dodać przyprawy meksykańskiej, chilli lub cayenne.
Życzymy smacznego, zachęcamy do wypróbowania przepisu i podzielenia się z nami swoimi wrażeniami.
Czekamy też na Wasze propozycje i przepisy na ulubione dania! Podzielcie się nimi z naszymi Czytelnikami. Prosimy o przesyłanie przepisów na: [email protected] lub kontakt przez facebook.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?