Kawa czy herbata? Który napój jest lepszy dla naszego organizmu?

Materiał informacyjny SWISS KRONO
Rocznie na całym świecie wypijanych jest ok. 400 miliardów filiżanek kawy. (fot. Pixabay)
Kawa – niekwestionowana bohaterka poranków, czarne złoto, którego aromat obudzi każdego śpiocha. Jej smak zna cały świat, choć trzeba przyznać, że kawa ma godną konkurentkę - napar z liści herbaty jest przecież ceniony za dobroczynne właściwości od tysięcy lat! Po który napój chętniej sięgamy?

Pewnie wielu z Was nie może wyobrazić sobie początku dnia bez kubka aromatycznej kawy czy herbaty. Poobiedni relaks również smakuje lepiej, gdy na stoliku stoi filiżanka świeżo zmielonej „małej czarnej” lub kubek zaparzonej właśnie herbaty. W dzisiejszym artykule przybliżymy Wam prozdrowotne arkana tych dwóch najpopularniejszych trunków.

Historia kawy - szatański napój pobłogosławiony

Jedne źródła wzmiankują, że już kilka wieków przed naszą erą w krajach arabskich stosowano ziarna kawy jako lek, inne podania wskazują na schyłek średniowiecza jako czas, w którym nastąpiła ekspansja kawy i kultura jej picia.

swiss krono

Kawa rozgościła się we wszystkich zakątkach świata i to właśnie ona jest niekwestionowaną królową poranków oraz towarzyszką spotkań, także tych biznesowych. (fot. Pixabay)

Wtedy to – na przełomie XV i XVI wieku – popularny wśród Arabów zwyczaj picia czarnego trunku dotarł do Europy, choć trzeba przyznać, że początkowo nie wzbudził zachwytu – w końcu kawa pochodziła z kraju innowierców, była szatańsko czarna, a jej właściwości do końca nie znano.

Złą renomę z trunku zdjął papież Klemens VIII, który dał jej przyzwolenie i swoje błogosławieństwo. Tak zaczęła się historia „małej czarnej”, która dziś podbija podniebienia kawoszy na całym świecie.

Kawa czy herbata? Co częściej pijamy w pracy?

Tak, jestem kawoszem, ale herbata i możność przygotowywania jej na różne sposoby to sztuka wielka i frajda ogromna, tak więc biorąc się za bary z tytułem: „Kawa czy herbata?” bez wahania odpowiadam: szlachetna herbata i długo, długo nicmówi Krzysztof Baworowski zarządzający showroomem SWISS KRONO Żary.

– Jednakże kawa i to, co w sobie kryje i jak na wiele sposobów można z niej czarować, zmusza i nakazuje nam – w naszej bardzo prestiżowej i zaszczytnej służbie dla przyjaciół ze SWISS KRONO i ich wspaniałych gości – tworzyć i stwarzać nowe kawowe kreacje.

Przykładam ogromną wagę do kawy jako cudownego ziarna, choć pamiętać należy o magii i mroku ukrytym w tych niepozornych, czarnych „brylancikach” i jakże przepięknie pachnących skarbach od Matki Ziemimówi poetycko pan Krzysztof i dodaje:

– Pragnę podkreślić, iż to, co robimy w showroomie SWISS KRONO Żary, to nieustanne odkrywanie nowych horyzontów i dążenie do pełnej doskonałości w zaszczytnej służbie drugiemu człowiekowi.

Kawa – jakie ma właściwości?

Badania naukowe donoszą o coraz to nowych, prozdrowotnych właściwościach kawy. Jej spożycie może uchronić nas m.in. przed chorobą Alzheimera – osoby, które wypijają trzy filiżanki kawy dziennie wykazują o 20 proc. mniejsze ryzyko zachorowania na tę chorobę.

Co więcej, uczeni dowiedli, że spożywanie kawy obniża ryzyko wystąpienia depresji. W badaniu trwającym aż 24 lata, a w którym wzięło udział 50 000 obywateli Stanów Zjednoczonych zauważono, że osoby regularnie pijące od 2 do 3 filiżanek kawy z kofeiną, były o 15 proc. mniej narażone na wystąpienie depresji w ciągu 10 lat w porównaniu do tych, które spożywały kawę raz na tydzień.

To nie koniec „zbawiennych” właściwości kawy – „czarne złoto” posiada również właściwości antybakteryjne i hamujące rozwój próchnicy. Jak donoszą naukowcy z Universidade Federal do Rio de Janeiro, związki chemiczne zawarte w pewnych gatunkach kaw (np. w kawie robusta, czyli kongijskiej) niszczą bakterie odpowiedzialne za powstawanie próchnicy oraz płytki nazębnej. Warunek jest tylko jeden – kawa musi być gorzka, mocna i dość szybko wypijana.

– Myślę, że trzeba na początek odczarować nieco złą opinię kawy. Wbrew temu co głoszono dawniej, kawa jest dla wielu z nas bardzo korzystnym napojem. Wypijana w ilości 1-2 filiżanek dziennie jest absolutnie bezpieczna dla osób zdrowych, niemających problemów z układem krążeniowym. Wpływa na nas pobudzająco, zwłaszcza z rana, a nawet relaksująco ze względu na czas wolny, kiedy do niej zasiadamy – mówi dietetyk, Izabela Motyka i dodaje – Badania potwierdzają, że czarna kawa zmniejsza ryzyko chorób:

  • nowotworowych,
  • metabolicznych,
  • neurologicznych.

Medycyna chińska natomiast klasyfikuje kawę jako smak gorzki, kierujący energię w dół. Tę zależność potwierdzi z pewnością wielu z nas, gdyż to właśnie kawa gwarantuje im poranny pobyt w toalecie. W medycynie chińskiej zaleca się picie kawy nie tyle parzonej, co gotowanej z dodatkiem przypraw korzennych. My zaś pijemy kawę parzoną czarną lub z dodatkami typu cukier czy mleko, co nie jest szczęśliwym powiązaniem.

Czy kawa pomaga nam schudnąć?

Osoby rozpoczynające swoją przygodę z odchudzaniem często pytają czy mogą i ile mogą pić kawy. Ja osobiście nie polecam odstawiania kawy na początku kuracji. Kawa jest dla nas rytuałem, startem w udany dzień i jej nagłe odstawienie może spowodować niepotrzebne dodatkowe wyzwanie i stres, a sama dieta już jest dostatecznie wymagającazaznacza Izabela Motyka i kontynuuje:Więc, nie, nie odstawiamy, ale modyfikujemy. Najlepiej byłoby całkowicie zrezygnować z dodawania mleka, a jeśli już, to może wypróbujmy mleka roślinne, np. orzechowe.

Zamiast cukru możemy użyć zdrowego zamiennika, jak:

  • stewia,
  • ksylitol,
  • erytrytol.

I skoro o odchudzaniu mowa, to zapewne wielu z was słyszało o zielonej kawie. To nic innego jak niedojrzałe ziarna kawy pobudzające metabolizm przez obecność związków, które w dojrzałych, prażonych ziarnach już nie występują – mówi dietetyk.

swiss krono

Czarna, zielona, a może biała? Różnorodność świata herbat jest niezwykle duża. Zwyczajowo "herbatą" nazywa się również napary przyrządzane z roślin innych niż krzew herbaciany. (fot. Unsplash)

Historia herbaty - skąd herbata wzięła się w Polsce?

Kawa ma godną konkurentkę. Herbata, bo o niej mowa, to niemal napój narodowy Polaków – jesteśmy na 3 miejscu w Europie pod względem ilości wypijanego „wywaru herbacianego”. Wyprzedzają nas jedynie mieszkańcy Wielkiej Brytanii (któż z nas nie słyszał o „five o’clock tea”?).

Historia herbaty jest niezwykle długa. Według jednej z legend jej początki sięgają 2737 roku p.n.e. kiedy to mityczny, chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Jak było naprawdę? Wiadomo jedynie, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą „dopiero” z X wieku p.n.e.

Do Polski herbata trafiła dopiero w wieku XVII i początkowo była ona traktowana jako ziele lecznicze. Zwyczaj jej pijania rozpowszechnił się u nas w drugiej połowie XVIII wieku, lecz był on zarezerwowany tylko dla ludzi majętnych (wszystko z powodu wysokiej ceny herbacianych liści).

Pracownicy SWISS KRONO uwielbiają smak herbaty

Zdecydowanie wolę pijać herbaty, zwłaszcza te ziołowe. Często sięgam po zieloną herbatę, ale również po napary z rumianku czy kopru włoskiegomówi z uśmiechem Agnieszka Jasińska, kierowniczka bufetu na stołówce 5Deco, w której jadają pracownicy SWISS KRONO i dodaje:

Pracownicy żarskiej firmy częściej wybierają owocowe herbaty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Mamy naprawdę duży wybór owocowych naparów i właśnie one są chętnie pite przez odwiedzających nas gościdodaje pani Agnieszka.

swiss krono

Kawa? Herbata? W showroomie SWISS KRONO Żary prowadzonym przez Krzysztofa Baworowskiego serwowane są rozmaite, pełne aromatu rodzaje kaw i herbat. (fot. Krzysztof Baworowski)

Herbata - napój ceniony na całym świecie

Czarna herbata jest bogata w antyutleniacze, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jednak należy pamiętać, że wszystko w nadmiarze szkodzi: zbyt duża ilość polifenoli może ograniczać wchłanianie żelaza i doprowadzić np. do anemii – zaznacza Izabela Motyka i dodaje:

Gdyby się dokładnie przyjrzeć, to herbata czarna i zielona niewiele się różnią, ale to zielona ma sławę zdrowej. Jest bogata w antyoksydanty, działa diuretycznie i pobudzająco. Szczególnie polecana jest w odchudzaniu i detoksach.

Do odchudzania polecam również czerwoną herbatę, która „podkręca” spalanie tkanki tłuszczowej, jak i białą herbatę, która wspomaga przetwarzanie węglowodanów i jest korzystna dla wszystkich mających problemy z gospodarką cukrami. Te herbaty najlepiej kupować w liściu luzem, nie w saszetce – mówi Izabela Motyka.

Wideo