Kierownik pochwalił moją pracę i już po roku otrzymałam awans

Materiał informacyjny McDonalds's Zaktualizowano 
Uczciwe warunki zatrudnienia, wypłata zawsze w terminie, miła atmosfera w restauracji i przede wszystkim praca w ukochanej kuchni – to powody, za które pani Wiesława Grzyb lubi swoje miejsce zatrudnienia. O tym, jakich pracowników szuka McDonald’s, i jak wyglądają początki w restauracji, dowiecie się z rozmowy.

Jak to się stało, że zaczęła pani pracę w McDonald’s? Miała pani wcześniej doświadczenie w gastronomii?

Przed McDonald’s pracowałam lata w rzeźnictwie. Niestety zdarzył się wypadek, przez który pół roku byłam na zwolnieniu chorobowym, a później na świadczeniu rehabilitacyjnym. Ze względów zdrowotnych nie mogłam już wrócić do tej pracy, a jednocześnie nie otrzymałam renty. Zostałam więc z niczym i podjęłam decyzję, że muszę poszukać nowej pracy. Aplikowałam do McDonald’s, umówiłam się na rozmowę rekrutacyjną i zostałam przyjęta. Bardzo się cieszę, że mam tę pracę.

Dlaczego aplikowała pani akurat do McDonald’s?

McDonald’s sporo się reklamuje w naszej okolicy. Dużo osób ode mnie z miejscowości pracuje w restauracji. To znana firma i słyszałam, że poszukują pracowników, więc postanowiłam spróbować swoich sił. Musiałam zarobić na życie, bo zostało mi jeszcze trochę czasu do emerytury.

I jak wspomina pani swoje początki w restauracji. Dużo musiała się pani nauczyć?

Mam bardzo miłe wspomnienia związane z moimi początkami w McDonald’s. Od razu mi się tu spodobało, ponieważ lubię pracę w kuchni. Jako nowa osoba mogłam w każdej chwili liczyć na pomoc instruktora, czyli koleżanki, która wdrażała mnie do obowiązków i wszystko tłumaczyła. Każdy nowy pracownik przez pierwsze dni ma taką osobę. Najpierw zobaczyłam, jak funkcjonuje zaplecze kuchenne. Uczyłam się obsługi grillów, później szkoliłam się z produktów smażonych. Wszystko szło mi sprawnie, nawet managerowie i kierownik chwalili, że sobie dobrze radzę. A ja po prostu uwielbiam pracę w kuchni! Potrzebowałam jedynie więcej czasu na to, żeby zapamiętać skład wszystkich burgerów. Wiadomo, że kiedy się obserwuje jak inni pracują, to szybciej wchodzi do głowy.

Czy coś panią zaskoczyło w tej pracy?

Byłam w szoku, jak zobaczyłam, ile jesteśmy w stanie wydać posiłków. Gdybym nie została pracownikiem restauracji, nigdy bym nie przypuszczała, ile się dzieje w McDonald’s „od kuchni”, i jak to wszystko jest sprawnie zorganizowane.

Jak wyglądają teraz pani obowiązki?

Powiedziałam kierownikowi, że najlepiej czuję się na kuchni i uzgodniliśmy, że tylko tutaj będę pracować. Obsługuję całe zaplecze i lobby. W zależności od tego, na jakim jestem stanowisku, smażę mięso, frytki, przygotowuję burgery i dodatki do nich. Zajmuję się też sprawami porządkowymi związanymi z naszym sprzętem.

Czy w McDonald’s można awansować na wyższe stanowisko?

Oczywiście, że tak! Jestem tego najlepszym dowodem. Już po roku pracy otrzymałam awans na instruktora. Kierownik zaprosił mnie na rozmowę i powiedział, że tak dobrze sobie radzę, że zasłużyłam na wyższe stanowisko. Trochę się obawiałam, bo rola instruktora wiąże się z przeprowadzeniem szkoleń, ale na szczęście, dobrze mi się pracuje.

Po pracy też pani lubi gotować?

Bardzo! Piekę ciasta, lepię pierogi. Kulinaria to moja pasja. Naturalnie, swój wolny czas spędzam przede wszystkim z rodziną. Jak tylko jest pogoda, to lubimy wypoczywać w ogrodzie.

A jakie warunki zatrudnienia oferuje McDonald’s?

Pracownicy otrzymują umowę o pracę. Nie musimy się o nic martwić, wypłata jest zawsze na czas. Ja pracuję na pełnym etacie, ale mamy też osoby, które łączą tę pracę z innymi zajęciami. Na rozmowie rekrutacyjnej można powiedzieć, w jakie dni jest się dostępnym. Przykładowo, zatrudniamy studentów, którzy przychodzą do pracy tylko w weekendy. To dobre rozwiązanie, jeśli ktoś chce sobie dorobić.

Co pani najbardziej lubi w swojej pracy?

Przede wszystkim uwielbiam moją kuchnię! Zawsze lubiłam przygotowywać różne potrawy. Podoba mi się też to, że mamy miłą atmosferę w pracy. Jest czas, żeby sobie porozmawiać. Co roku mamy też organizowane spotkanie integracyjne dla wszystkich pracowników. Jestem osobą niekonfliktową, staram się dobrze żyć ze wszystkimi. Zawsze można liczyć na moją pomoc.

A jak układają się relacje z przełożonymi?

Bardzo dobrze, mamy wspaniałych szefów. Nasz kierownik jest serdeczną i wyrozumiałą osobą. W każdej sytuacji stara się nam pomagać jak tylko może.

Komu poleciłaby pani pracę w McDonald’s?

W McDonald’s mamy otwarte drzwi dla wszystkich. Pracują z nami osoby w różnym wieku. W wakacje przyjmujemy osoby młodociane, czyli po 16. roku życia. Oczywiście są też pracownicy dojrzali, a nawet emeryci, którzy sobie dorabiają. Zachęcam każdego do aplikowania, ponieważ McDonald’s oferuje naprawdę dobre warunki zatrudnienia.

Dołącz do zespołu

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3