Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Knedle ze śliwkami. Przepis. Jak zrobić pyszne knedle ze śliwkami? Przepis na jesienny obiad na słodko

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Nie wyobrażamy sobie jesiennego menu bez knedli ze śliwkami. To danie sezonowe po prostu musi pojawić się na naszych stołach. Szczególnie, że wiele osób za nim przepada – jest pyszne! W Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi młodzież przygotowuje je w szkolnym warsztacie.
Nie wyobrażamy sobie jesiennego menu bez knedli ze śliwkami. To danie sezonowe po prostu musi pojawić się na naszych stołach. Szczególnie, że wiele osób za nim przepada – jest pyszne! W Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi młodzież przygotowuje je w szkolnym warsztacie. ZSG Gastronomik
Knedle ze śliwkami. Przepis. Jak zrobić pyszne knedle ze śliwkami? Nie wyobrażamy sobie jesiennego menu bez knedli ze śliwkami. To danie sezonowe po prostu musi pojawić się na naszych stołach. Szczególnie, że wiele osób za nim przepada – jest pyszne!

Knedle ze śliwkami - przepis

Mówi o nich Renata Błoch, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi, gdzie młodzież przygotowuje je w szkolnym warsztacie:

- Knedle to potrawa mączna pochodząca z niemieckiego obszaru językowego – Knödl- uznana i doceniana także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta wypełnionych mięsem lub innymi składnikami, u nas najczęściej właśnie śliwkami. W Niemczech stosuje się nadzienie mięsne, ze szpinaku, czasami knedle są dodatkiem do zup. W Czechach natomiast knedlami nazywa się także popularne knedliki. Knedle możemy podawać na wiele sposobów: ze śmietaną i cukrem pudrem, z klarowanym masłem, cynamonem i cukrem , z masłem i bułką tartą, z musem owocowym lub sosem waniliowym. Knedle mogą zawierać dowolne nadzienie w zależności od upodobań - na słodko nie tylko ze śliwkami, ale także z truskawkami, z morelami, z jabłkami
z gruszkami, z malinami, z wiśniami, z jagodami, z brzoskwiniami, z twarogiem. Owoce możemy łączyć w dowolne kompozycje smakowe z różnymi dodatkami mogą być to zarówno suszone owoce: rodzynki, żurawina, śliwka kalifornijska, a także wszelkiego rodzaju orzechy. Przykładem mogą być knedle jabłkowo - gruszkowe z rodzynkami. Knedle możemy też serwować z mięsem, z pieczarkami, z boczkiem, z serem feta i szpinakiem, z ruskim farszem, z bryndzą (miękkim serem z owczego mleka).

Przepis na knedle ze śliwką 4 porcje
(porcja 350 g, 4-5szt. na porcję w zależności od wielkości knedli)

Składniki:

  • Ziemniaki 1000 g
  • Mąka pszenna 300g
  • Mąka ziemniaczana 50 g
  • Jaja 2szt.
  • Śliwki 400 g
  • Sól do smaku
  • Mąka pszenna do podsypania 50g
  • Bułka tarta 20g
  • Masło 40 g
  • Cukier 50 g
  • Cynamon do smaku
  • Ewentualnie kasza manna lub bułka tarta do oprószenia soczystych owoców

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj, ostudź, przepuść przez praskę do ziemniaków lub zmiel w maszynce, jaja sparz i sprawdź ich świeżość.
  2. Śliwki umyj, usuń pestki, przekrój wzdłuż na pół.
  3. Sporządź ciasto ziemniaczane (ziemniaki połącz z przesianą mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i jajami. Ciasto delikatnie zarób do połączenia składników w jednolitą masę- ale nie zbyt długo).
  4. Z ciasta uformuj wałek o średnicy około 4cm i pokrój na kawałki 2cm.
  5. W krążku ciasta delikatnie zrób zagłębienie, na środku połóż owoc, posyp cukrem z cynamonem i zlep, nadaj ciastu kształt kulki.
  6. Gotuj powoli na małym ogniu przez około 8- 10 minut do wypłynięcia klusek.
  7. Po ugotowaniu odcedź.
  8. Polej stopionym masłem ze zrumienioną bułką tartą i posyp cukrem.

Smacznego!

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska