W środę, 22 maja, w Pałacu Prezydenckim odbywała się konferencja rolnicza, organizowana przez prezydenta Andrzeja Dudę. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprosił na nią kilka kół gospodyń wiejskich z całego kraju. Województwo lubuskie reprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym, które przyrządziły swoje popisowe danie - kaslę.
- To potrawa, którą serwowano na tych ziemiach jeszcze przed wojną. Podawano ją również w dawnym województwie poznańskim, z którego pochodzę. Te regiony były pod zaborem pruskim, a kasla ma właśnie korzenie niemieckie. Przejęliśmy ten przepis i po dziś dzień ją gotujemy. Przygotowujemy ją tak, jak robiła to moja mama i babcia - mówi Czesława Bocheńska z Kola Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. Potrawa jest na tyle wyjątkowa, że trafiła na listę dań regionalnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Panie z Kamienia Małego mają na to specjalny certyfikat.
W warszawskiej konferencji brało udział sto osób. Nad przygotowaniem kasli dla takiego tłumu cztery panie pracowały przez cały dzień. Choć, jak same przyznają, przepis nie jest skomplikowany. - Sekretem jest kapusta kiszona - zdradza enigmatycznie C. Bocheńska.
Prezydent Andrzej Duda spróbował kasli i przyznał, że jeszcze nigdy czegoś takiego nie jadł. - Po chwili wrócił po dokładkę. To było bardzo miłe - przyznaje C. Bocheńska. Kaslą raczył się też szef gabinetu politycznego premiera, poseł Marek Suski. Serwowane przez panie z Kamienia Małego danie posmakowało prezydentowi i zaproszonym gościom na tyle, że szef prezydenckiej kuchni poprosił gospodynie o przepis. Czy kasla będzie gościła na prezydenckim stole częściej? - To bardzo możliwe - mówią gospodynie.
Czym właściwie jest kasla? Nazwa potrawy pochodzi z języka niemieckiego. To surowa, wędzoną karkówka, duszona w kapuście kiszonej. - W odpowiednio przygotowanej kasli smaki kapusty i karkówki idealnie się ze sobą mieszają - mówi C. Bocheńska.
Przepis na kaslę:
Skład: 1 kg karkówki surowej wędzonej 1,5 kg kapusty kiszonej drobno krojonej (bez marchwi), 0,5 kg boczku surowego wędzonego, 4-5 średnich cebul, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, cebulę kroimy w piórka i podsmażamy, a następnie łączymy oba składniki. Kapustę wykładamy na durszlak i podlewamy wodą. Odciskamy nadmiar wody. Na dnie brytfanny układamy część kapusty. Na tę warstwę kładziemy karkówkę i przykrywamy resztą kapusty. Na górze robimy otwór w kapuście i do środka wkładamy pokrojony w kostkę i przysmażony boczek z cebulką, podlewając szklanką wody. Następnie przykrywamy otwór kapustą. Wkładamy do piecyka i pod przykrywką zapiekamy około godziny w temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso jest miękkie, wyjmujemy karkówkę. Doprawiamy kapustę i lekko oprószamy mąką. Karkówkę kroimy w plastry i przekładamy kapustą.
Kaslę można podawać z ziemniakami, z kaszą lub z chlebem.
Zobacz też wideo: Daria Ładocha i jej sposoby na przemycanie warzyw w codziennej diecie
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?