Kongres potrwa trzy dni. Jego program jest niezwykle bogaty. Pojawi się na nim 80 znakomitych gości – ekspertów z Polski i Europy. Zobacz, co się będzie działo.
KONGRES GOSPODARCZY - LUBUSKIE 2018. PROGRAM
Dzień 1 – 11 października 2018 (czwartek)Filharmonia zielonogórska im. Tadeusza Bairda
11.00-12.30 - Inauguracja Kongresu Gospodarczego – Lubuskie 2018
SALA MCM
- Otwarcie, powitanie gości Kongresu
- Nowe wyzwania – co nasz czeka w nowej Europie?
- Nowe priorytety finansowe UE 2021-2027
- Lubuskie w zmieniającej się Europie – szanse do wykorzystania, jak się do tego przygotować?
- Inteligentne specjalizacje regionu – wyzwania i szanse
- Szkolnictwo wyższe, a rozwój gospodarczy regionu
PRELEGENCI:
- Elżbieta Anna Polak – Marszałek Województwa Lubuskiego
- Chrostopher Todd – dyrektor wydziału ds. Polski w Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej
- dr Henryka Bochniarz – Prezydent Konfederacji Pracodawców Lewiatan
- dr hab. inż. Andrzej Pieczyński, prof. UZ – Prorektor ds. rozwoju i współpracy z gospodarką Uniwersytetu Zielonogórskiego
- dr hab. Waldemar Sługocki, prof. UZ – Senator Rzeczypospolitej Polskiej, zastępca przewodniczącego senackiej Komisji Spraw Zagranicznych i Unii Europejskiej
- Wadim Tyszkiewicz – Prezydent Nowej Soli, Prezes Zrzeszenia Gmin Województwa Lubuskiego
MODERATOR
- Marek Czyż – dziennikarz, prezenter telewizyjny, publicysta
12.45-14.15 - Nowoczesna przedsiębiorczość. Technologie, które zmieniają świat
SALA MCM
- E-commerce
- Platformy cyfrowe
- Sztuczna inteligencja
- Elektryczne samochody
- Szanse i wyzwania dla polskiego eksportu
- Rola Izb Handlowych we wsparciu eksportu
PRELEGENCI:
- dr Henryka Bochniarz – Prezydent Konfederacji Pracodawców Lewiatan
- Robert Dowhan – Senator Rzeczypospolitej Polskiej
- dr Piotr Kiciński – Wiceprezes Zarządu Cinkciarz.pl
- Bartosz Kubik – Współzałożyciel i Prezes Zarządu Ekoenergetyka-Polska
- dr Paweł Pudłowski – Poseł na Sejm RP, przewodniczący Komisji Cyfryzacji, Innowacyjności i Nowoczesnych Technologii;
- Hanna Stypułkowska-Goutierre – szefowa Polskiej Izby Handlowo-Przemysłowej we Francji; Prezes Stowarzyszenia Polskich Izb Handlowych za Granicą
MODERATOR
- Omenaa Mensah – dziennikarka, prezenterka telewizyjna, przedsiębiorca, właścicielka marki meblowej Ammadora, współinwestorka ener
gooszczędnego osiedla,założycielka i prezes fundacji Omenaa
12.45-14.15 - Siła młodych - jak zachęcić młodych do działania
SALA KAMERALNA
- Paryski Ośrodek Naukowy, Miasto Nauki i Przemysłu – prezentacja
- Debata:
Wolontariat = Empatia
Aktywność sportowa drogą do sukcesu
Młodzi w samorządzie
- Start-upowa rewolucja. Młodzi w biznesie – prezentacja firmy So!Socks
PRELEGENCI
- Fatima Ouali – Miasto Nauki i Przemysłu (Paryski Ośrodek Naukowy)
- Ewa Minge – Fundacja Black Butterflies
- Paweł Lichtański – Burmistrz Iłowej
- Sławomir Kotylak – Dyrektor Departamentu Infrastruktury i Komunikacji
- Anna Synowiec – adwokat, radna województwa lubuskiego; Przewodnicząca Komisji doraźnej ds. młodzieży i spraw społecznych
- So!Socks – firma uczniowska zajmująca się sprzedażą niebanalnych skarpetek.
MODERATOR
- Bartłomiej Jędrzejak – prezenter telewizyjny
14.15-15.00 - Lunch
15.00-16.30 - Medycyna i zdrowie - nowoczesne metody leczenia
SALA MCM
- Jak skutecznie komercjalizować innowacje medyczne
- Rozwój telemedycyny i e-zdrowia
- Skuteczne zarządzanie w szpitalach
- Profilaktyka chorób w XXI wieku
- Nowe wyzwania opieki medycznej
- Rozwijająca się opieka specjalistyczna nad dzieckiem w województwie lubuskim
- Promocja i profilaktyka zdrowia – specyfika województwa lubuskiego
PRELEGENCI
- Bartosz Arłukowicz – Przewodniczący Komisji Zdrowia, poseł na sejm RP
- mgr Wojciech Szafrański – prezes Szpitala Specjalistycznego im. Ludwika Rydygiera
- w Krakowie sp. z o.o.
- Marek Działoszyński – Prezes Zarządu Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze Sp. z o.o.
- Lechosław Ciupik – Prezes Lfc Sp. z o.o.
- lek. Kazimiera Kucharska – Barczyk – Kierownik Oddziału Pediatrii Szpitala Uniwersyteckiego w Zielonej Górze Sp. z o.o.
- dr nauk med. Katarzyna Brzeźniakiewicz-Janus – Kierownik Katedry i Kliniki Hematologii Uniwersytetu Zielonogórskiego, Wielospecjalistyczny Szpital Wojewódzki Gorzów Wlkp. Sp. z o.o.
MODERATOR
- Marek Czyż – dziennikarz, prezenter telewizyjny, publicysta
15.00-16.30 - Regiony kosmiczne w europejskiej gospodarce
SALA KAMERALNA
- Dlaczego regiony stawiają na „kosmos”?
- Transfer wiedzy pomiędzy podmiotami publicznymi, naukowymi i biznesem?
- Technologie kosmiczne w życiu codziennym
- Kto skorzysta na rozwoju technologii kosmicznych?
- Rozwój medycyny a loty międzyplanetarne
- Przyszłości ludzkości w kosmosie
- Nowe zawody i umiejętności w dziedzinie eksploracji i eksploatacji kosmosu
- Park Technologii Kosmicznych jako centrum rozwoju gospodarczego i kreator innowacji
PRELEGENCI
- prof. dr hab. Iwona Stanisławska – Dyrektor Centrum Badań Kosmicznych PAN,
- prof. dr hab. Zbigniew Kłos – Centrum Badań Kosmicznych PAN,
- gen. Mirosław Hermaszewski – pierwszy i jedyny dotychczas Polak w kosmosie, jeden z założycieli Międzynarodowego Stowarzyszenia Uczestników Lotów Kosmicznych – ASE (Association of Space Explorers),
- Zygmunt Rafał Trzaskowski – Dyrektor Generalny Hertz Systems, Wiceprzewodniczący Rady Polskiej Agencji Kosmicznej,
- Zbigniew Burdzy – Departament Strategii i Współpracy Międzynarodowej Polskiej Agencji Kosmicznej
- Jakub Szczepański – Koło Naukowe Medycyny Kosmicznej UZ
MODERATOR
- Karol Wójcicki – popularyzator astronomii, dziennikarz naukowy, prezenter telewizyjny
19.00 - Gala wieczorna w Filharmonii Zielonogórskiej
Wręczenie Nagrody Gospodarczej Marszałka Województwa Lubuskiego, koncert gwiazdy Paweł Domagała (wejście tylko za zaproszeniem).
PROWADZĄCY
- Omenaa Mensah i Bartłomiej Jędrzejak.
Dzień 2 – 12 października 2018 (piątek)
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu zielonogórskiego w Kalsku
11.00-12.30 - Współczesne wyzwania producentów żywności
PANELE
- Czy HACCP, GMP i GHP są rzeczywiście potrzebne?
- Co zrobić, żeby zmniejszyć „papierologię”?
- Czy branża branży nie równa? Kto ma lepiej a kto gorzej?
- Kto może przyjść i nas skontrolować?
PRELEGENCI:
- lek. wet. Jacek Kucharski (Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii Główny Inspektorat Weterynarii)
- Przedstawiciel Głównego Inspektoratu Sanitarnego
- Anna Pyszczek (haccpdlaciebie.pl)
- dr Justyna Korycka (Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o.)
- Jarosław Ławrynowicz (Kierownik Wydziału Kontroli, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze
- dr inż. Bartłomiej Koźniewski (Jars Sp. z o.o.)
12.30-13.00 - Hol budynku – lunch
13.00-14.30 - Nowoczesne trendy w produkcji żywności
PANELE
- Czy społeczeństwo potrzebuje zmian? Jakie są nowoczesne trendy w produkcji żywności?
- Czy wprowadzenie zmian przynosi zyski czy powoduje straty dla producenta?
- Kto wyznacza aktualne trendy i dlaczego? Co jest miarą sukcesu w tym aspekcie?
- Co w tym przypadku oznacza idea „Just in time”
PRELEGENCI:
- Mateusz Kowalewski (HORTIMEX PLUS Sp. z o.o. Sp. K.)
- Michał Czerwiński (PurellaFood Sp. z o.o.)
- Łukasz Marach (MLB Biotrade Sp. z o.o.)
- Marek Kołodziejski (Ton Color Marek Kołodziejski)
- Marek Jackowski (JACK P.P.U.H. Piekarnia Bagietka)
- Adam Lubocki (JACK P.P.U.H. Piekarnia Bagietka)
MODERATOR:
- Agnieszka Cegielska
Centrum Energetyki Odnawialnej Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie
10.00-12.00 Miasto przyszłości czyli jakie? Rola czynnika green oraz smart w samorządach
- Smart City podstawą rozwoju polskich miast
- Inteligentne projekty infrastrukturalne a bezpieczeństwo w miastach
- Mobilność miast i metropolii przyszłości
- Skuteczne ograniczenie niskiej emisji zanieczyszczeń – zielona energia i efektywność energetyczna
12.30-13.00 Hol budynku – lunch
12.30-14.30 Innowacje sposobem na rozwój przedsiębiorczości
- Przemysł 4.0 a Nauka 2.0
- Rozwój przedsiębiorstwa w oparciu o komercjalizację
- Start-upy motorem napędowym lokalnej gospodarki
- Zróżnicowane źródła finansowania działalności innowacyjnej
14.30-15.00 Rozmowy kuluarowe
Park Naukowo-Technologiczny Uniwersytetu Zielonogórskiego w Nowym Kisielinie
10.00-12.00 - Parki Naukowo – Technologiczne wymiana doświadczeń, dyskusja o innowacji i jej wdrażaniu we Francji, Niemczech i Polsce
- Park Naukowo-Technologiczny w Dortmundzie
- Paryski Ośrodek Naukowy Miasto Nauki i Przemysłu
- Poznański Park Naukowo Technologiczny
- Park Naukowo-Technologiczny Uniwersytetu Zielonogórskiego
- Park Naukowo-Technologiczny w Cottbus
- DYSKUSJA: paneliści plus pytania od uczestników
12.00-12.45 - Hol budynku – lunch
12.45-14.30 - Marketing on-line, budowa i strategia marki na rynkach
- Budowanie strategii marki
- O narzędziach mogących pomóc stworzyć silną strategię własnej firmy
- 11 kroków do zbudowania silnej marki
- Nowoczesne trendy w marketingu
- Światowy content marketing
- DYSKUSJA: paneliści plus pytania od uczestników
14.30-15.00 - Rozmowy kuluarowe.
Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze11.00-12.30 - Winiarstwo sposobem na biznes
BLOK 1: Winiarstwo sposobem na biznes (11.00-12.30)Od winnicy do winiarni.
- Ustawodawstwo dotyczące produkcji winiarskiej.
- Wino formą inwestycji – Ile to kosztuje? Ile można zarobić?
- Kaprysy konsumentów, czyli winne preferencje.
- Polscy producenci wina – biznes na polskich winach.
PRELEGENCI:
- Zbigniew Turnau (Winnica Turnau)
- Marek Krojcig (Winnica Stara Winna Góra)
- dr hab. inż. Andrzej Greinert (Uniwersytet Zielonogórski)
- Aleksander Kremer (Wina Świata)
- Renata Wiśniewska (Winnica Saint Vincent)
MODERATOR
- Robert Makłowicz
12.30-13.00 - Hol budynku – lunch
13.00-14.30 - Współczesne trendy winiarskie
BLOK 2: Współczesne trendy winiarskie (13.00-14.30)- Systemy fermentacyjne stosowane we współczesnym winiarstwie.
- Współczesne trendy w winiarstwie.
- Zdrowie w kieliszku czerwonego wina.
- Niechlubne tajemnice wina.
PRELEGENCI:
- Maciej Nowicki (Winicjatywa.pl)
- Krzysztof Fedorowicz (Winnica Miłosz)
- Kinga Kowalewska – Koziarska (Winnica Kinga)
- dr inż. Bogna Latacz (Uniwersytet Zielonogórski)
- Jarosław Kliks (Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o.)
- dr inż. Joanna Chmielewska (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
MODERATOR
- Robert Makłowicz
Dzień 3 – 13 października 2018 (sobota) godz. 11.00 – 16.00
Targi Zdrowej Żywności w Kalsku
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Uniwersytetu Zielonogórskiego W Kalsku
To promocja zdrowego stylu życia i zdrowej diety. Podczas Targów odbędą się prezentacje i degustacje: produktów tradycyjnych i regionalnych, żywności pochodzącej z upraw ekologicznych, wysokiej jakości miodów, wina, ekologicznych wyrobów mięsnych i wędlin, nabiału, kosmetyków naturalnych oraz produktów diety wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej. Odwiedzający będą mogli skorzystać z licznych degustacji oraz porad dietetyków.
Na strefie sportowej będzie można skonsultować się z trenerami personalnymi i skorzystać z „minisiłowni”. Warsztaty sportowe poprowadzi znana ekspertka fitness, a dla najmłodszych przygotowana będzie strefa zabawy i sportu.
Zobacz wideo: Zachodni Kongres Innowacji w Nowej Soli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?