Konkurs trwał zaledwie 15 minut, a powstało prawie 20 słoików. Zwycięzców poznamy dopiero za trzy tygodnie. Musimy poczekać, aż wszystko dobrze się ukisi.
Swój przepis przedstawiła nam JOLANTA ŚLEDŹ z Zielonej Góry:
Składniki:
- woda,
- ogórki, najlepiej młode, jasno-zielone,
- sól,
- koper,
- chrzan,
- czosnek,
- gorczyca,
- liście wiśni lub czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
Na dnie słoika układamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Wkładamy ogórki. Trzeba pamiętać, że najlepsze do kiszenia są jasnozielone. Boki wykładamy koprem. A pomiędzy ogórki wkładamy ząbki czosnku i kawałki chrzanu. Najlepiej średniej wielkości paski. Wsypujemy odrobinę gorczycy. W osobnym słoiku przygotowujemy wrzącą wodę. Litr z dwoma łyżkami soli. Słoik z ogórkami zalewamy solonym wrzątkiem, a następnie mocno dokręcamy słoik. Odwracamy do góry nogami i lekko potrząsamy, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?