Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Konkurs kiszenia ogórków w Zielonej Górze: Chrzan, koper i czosnek do ogórków - murowana wygrana!

Redakcja
Jolanta Śledź zdradza nam swój przepis na ogórki
Jolanta Śledź zdradza nam swój przepis na ogórki Marek Marcinkowski
Kolejny raz w "Galerii u Jadźki" zabłysnęli pomysłem. Kto? Uczestnicy konkursu kiszenia ogórków. Niektórzy przynieśli swoją wodę i przyprawy: gorczycę, chili lub cukier.

Konkurs trwał zaledwie 15 minut, a powstało prawie 20 słoików. Zwycięzców poznamy dopiero za trzy tygodnie. Musimy poczekać, aż wszystko dobrze się ukisi.

Swój przepis przedstawiła nam JOLANTA ŚLEDŹ z Zielonej Góry:

Składniki:

- woda,
- ogórki, najlepiej młode, jasno-zielone,
- sól,
- koper,
- chrzan,
- czosnek,
- gorczyca,
- liście wiśni lub czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

Na dnie słoika układamy liście wiśni lub czarnej porzeczki. Wkładamy ogórki. Trzeba pamiętać, że najlepsze do kiszenia są jasnozielone. Boki wykładamy koprem. A pomiędzy ogórki wkładamy ząbki czosnku i kawałki chrzanu. Najlepiej średniej wielkości paski. Wsypujemy odrobinę gorczycy. W osobnym słoiku przygotowujemy wrzącą wodę. Litr z dwoma łyżkami soli. Słoik z ogórkami zalewamy solonym wrzątkiem, a następnie mocno dokręcamy słoik. Odwracamy do góry nogami i lekko potrząsamy, żeby wszystkie składniki się wymieszały. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska