Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krewetki w dwie minuty od Rino Procopio - przepis (wideo)

(pij)
Przepis na krewetki w dwie minuty od Rino Procopio.
Przepis na krewetki w dwie minuty od Rino Procopio. Piotr Jędzura
Rino Procopio z Włoch, który gościnnie wystąpił w kuchni Winnego Dworku w Górzykowie, prezentuje prosty przepis na krewetki.

- Krewetek nie wolno za długo smażyć lub gotować, bo zrobią się gumowe - wyjaśnia Rino Procopio. To podstawowa i bardzo ważna zasada gotowania krewetek. Nie ma znaczenia jakich krewetek używamy, chociaż świeże z pewnością zachowają więcej walorów smakowych.
Z pewnością jednak po przepisie R. Procopio można się przekonać, że krewetki wcale nie są tajemnicze i trudne do przygotowania.

Kto jednak nie potrafi sam przygotować darów morza, nie musi się tym przejmować. Potrawy z owoców morza oraz rzadko spotykanych na naszych stołach trufli, przez najbliższy weekend 16 i 17 listopada będą królowały w Winnym Dworku, a to wszystko z okazji "Święta trufli".

Przepis na krewetki w dwie minuty

Około 300 gram krewetek podsmażamy na łyżce masła. Krótko. Podlewamy około pół szklanki whisky lub brandy i podpalamy. Dodajemy szczyptę grubej soli, pieprzu, chili i szafranu. Wlewamy słodką śmietankę 30 procentową, dodajemy czosnek i świeży koperek. Zagotowujemy tak, aby śmietanka się nie zważyła. I potrawa gotowa.

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska