Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kto zrobił te jaja?

(habe)
Kto pomalował te jajka? Jakie potrawy z nich przyrządzają? Zapraszamy Czytelników do zabawy. Odgadnijcie, która z pisanek jest dziełem danego polityka i kto jaki przepis wyłożył na patelni. I napiszcie o tym do nas.

Nie było łatwo. Zwłaszcza z przepisami. Bo propozycja pomalowania jajek została przyjęta z głębokim zrozumieniem i prawie bez oporów. Dlaczego prawie? Ano jeden z polityków bronił się przed malowaniem rękoma i nogami. W końcu się poddał. Przepisy na potrawy z jajek też z niektórych trzeba było wyciskać. - Rzadko gotuję, bo nie mam czasu; robię na oko - te wymówki też pokonaliśmy. Jajka malowali i przepisy podali: poseł Bożenna Bukiewicz, wicemarszałek Elżbieta Polak, radna Jolanta Danielak, prezydent Janusz Kubicki i radny Jacek Budziński.

1. Kisz - zmiksować 4 jajka, dodać 3/4 szklanki mąki, 1/3 szklanki oleju, pół szklanki mleka, a następnie: mały proszek do pieczenia, 15 dag starkowanego żółtego sera (miękkiego), 10 dag szynki pokrojonej w kostkę, pół drobno pokrojonego pora. Piec 40-50 minut.

2. Jajecznica - co najmniej 7 jajek, pokrojony boczek, szynka, można dodać cebulkę. Smażyć, najlepiej na niedzielne śniadanie.

3.Jajka faszerowane wędzonym łososiem. Składniki: majonez, 4-5 łyżek drobno siekanych ogórków kwaszonych lub korniszonów, 8 jaj ugotowanych na twardo, 10 dag wędzonego, drobno siekanego łososia, sól, pieprz, papryka do smaku, kilka kropli przyprawy w płynie Knorr, liście sałaty, plasterki cytryny, natka zielonej pietruszki. Przygotowanie: jaja obierz ze skorupek, przekrój wzdłuż na pół, ostrożnie wyjmij żółtka. Rozetrzyj je na sitku, dodaj ogórki, wymieszaj z łososiem, dopraw solą, pieprzem, papryką. Dodaj tyle majonezu, by powstała gęsta pasta. Pastą napełnij białka jajek "z czubem". Ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, przybierz cytryną i posyp pokrojoną natką pietruszki.

4. Omlet - rozbić trzepaczką 2-3 jajka, można dodać wędlinę lub ser, ale smaczny jest też z warzywami. Najlepiej dodać papryką, pomidory, natkę pietruszki, koperek, cebulkę drobno pokrojoną. Trochę tego, trochę tego, ciach i już jest.

5. Jajka faszerowane - ugotować na twardo 6 jajek. Przekroić je na pół, odkroić dolną końcówkę jajka, by stabilnie leżało na talerzu. Wyciągnąć żółtka, dodać do nich serek śmietankowy oraz łososia wędzonego. Zmiksować, przyprawić do smaku. Nadzieniem nafaszerować jajka. Udekorować zieleniną lub np. oliwkami.

Który z polityków podał dany przepis? Kto pomalował dane jajko? Drogi Czytelniku, dopasuj potrawę i pisankę do jednej z osób. I powiedz nam o tym: mailowo: [email protected] lub telefonicznie - 68 324 88 35 (czekamy we wtorek, środę i czwartek od 9.30 do 11.30). Prawidłowe odpowiedzi poznacie Państwo w następnym ,,Tygodniku Zielongórskim''.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska