Co ma więcej wapnia niż mleko? Sprawdź listę produktów
Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym, wpływającym na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jego niedobór może wywoływać wiele niepożądanych objawów. Sprawdź, które produkty są bogatszym źródłem wapnia niż mleko.
Mleko
Mleko jest produktem wyjątkowym pod względem walorów odżywczych, ponieważ stanowi źródło ponad 60 składników, których organizm człowieka nie jest sam w stanie syntetyzować.
Powszechnie uważa się, że mleko jest najlepszym źródłem wapnia. Fakt ten wynika z dostępności oraz możliwości użycia go do przygotowania wielu potraw.
100 ml mleka jest źródłem 125 mg wapnia.
Mak
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.
Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.
Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.
Ser żółty
Ser żółty jest produkowany z mleka, jednak zawiera od niego znacznie większe ilości wapnia. Dodatkowo w składzie tego produktu zawarty jest tryptofan, czyli aminokwas wpływający na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Ten aminokwas kontroluje również wydzielanie melatoniny, która ma wpływ na regulowanie rytmu dobowego. Zatem spożywanie żółtego sera na kolację może ułatwić zasypianie.
Porcja 100 g żółtego sera jest źródłem 867 mg wapnia.