Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni Schroniska Bukowina, wie jak to robić!

mad
Hubert Fudalewicz kuchni w Schronisku Bukowina szefuje już dwa lata. Z pochodzenia nowotarżanin, szlify zdobywał w najlepszych warszawskich restauracjach.
Hubert Fudalewicz kuchni w Schronisku Bukowina szefuje już dwa lata. Z pochodzenia nowotarżanin, szlify zdobywał w najlepszych warszawskich restauracjach.
Hubert Fudalewicz, szef kuchni restauracji Schronisko Bukowina w Bukowinie Tatrzańskiej nie boi się eksperymentować. O swojej kuchni mówi: „To kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu”. I tak właśnie jest. Bo gdzie indziej zjecie chłodnik z czereśni z lodami musztardowymi albo roladkę z golonki? Ale w menu restauracji nie mogło zabraknąć też rewelacyjnej kwaśnicy góralskiej i jagnięciny rozpływającej się w ustach. Nie zjecie tu natomiast schabowego z kapustą! - W życiu tego nie zrobię! - zarzeka się Hubert Fudalewicz.

Hubert Fudalewicz kuchni w Schronisku Bukowina szefuje już dwa lata. Z pochodzenia nowotarżanin, szlify zdobywał w najlepszych warszawskich restauracjach.
- Dostałem tam nieźle w kość. To była prawdziwa szkoła przetrwania – mówi.
W stolicy nie zaraził się „miłością do gotowania”, bo ta miłość była w nim od zawsze. Spełnił za to tam marzenie, żeby zostać profesjonalnym szefem kuchni. Takim, który się nie boi.

Powrót do korzeni, czyli na rodzinne Podhale

Bogaty w doświadczenie i wiedzę z radością powrócił w rodzinne strony i dziś jego wyszukanych dań możecie skosztować w restauracji Schronisko Bukowina.
A jest w czym wybierać, chociaż karta – jak na dobrą restaurację przystało – nie jest długa. Znajdziecie tu rewelacyjną kwaśnicę góralską (szef kuchni serce by za nią oddał!), pyszne pierogi z jagnięciną czy kaczkę z modrą kapustą. Są też autorskie burgery.

Kwaśnica Huberta Fudalewicza, szefa kuchni Schronisko Bukowina. Warto skosztować!
Kwaśnica Huberta Fudalewicza, szefa kuchni Schronisko Bukowina. Warto skosztować!
Kaczka z modrą kapustą.
Kaczka z modrą kapustą.

Oprócz klasyków w nowoczesnym wydaniu, podanych tak, że dosłownie „je się oczami”, można skosztować „wariacji” Huberta Fudalewicza na temat kuchni polskiej. Przykład? Malinowy barszcz czerwony czy wspomniany już wcześniej chłodnik z czereśni z lodami musztardowymi. Choć te połączenia smakowe wydają się nico dziwne, tak naprawdę dania są wyborne.

- Gwarantuję, że nigdzie indziej czegoś takiego nie skosztujecie. To prawdziwa uczta dla podniebienia. W domu nigdy nie odtworzymy takich dań. Po to właśnie przychodzi się do restauracji – podkreśla Hubert Fudalewicz.

Warto więc otworzyć się na nowe smaki i skosztować czegoś innego. Czegoś, co wychodzi z ręki prawdziwego mistrza w swoim fachu.
- Ja to po prostu kocham. Godzinami mogę eksperymentować z nowymi smakami, teksturami. Jednocześnie nie boję się, że moje autorskie propozycje polskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu zostaną źle przyjęte. Jest wręcz odwrotnie! Nasi goście są zachwyceni – podkreśla szef kuchni restauracji Schronisko Bukowina.

Udziec z jelenia. Warto spróbować!
Udziec z jelenia. Warto spróbować!

Minął czas na schabowego z kapustą

A co z tym schabowym? Klasykiem w restauracjach, karczmach i przydrożnych barach.
- Jest to danie kojarzące się z PRL, ale broni się samo w sobie – mówi szef kuchni. - Jest wiele wariacji na temat schabowego i znajdziemy go praktycznie wszędzie. Ja nigdy nie będę miał go w karcie, ponieważ chcę, aby w tutaj można było zjeść dania, których nie można spróbować nigdzie indziej – podkreśla.

Dlatego w Schronisku Bukowina, w samym sercu polskich gór, nie zjecie też przeróżnych „placków zbójnickich” ociekających tłuszczem, ani „korytka mięs”.

Autorskie - najlepsze

Zjecie za to najlepszego matjasa w cherry z sałatką z marynowanych buraczków z wiśniami, grillowanego moskola z lubczykiem, bryndzą i podgrzybkami, jagnięcinę z pieca w sosie serowym z sałatką z marynowanych buraków i wiśni, czy żeberka wołowe w sosie BBQ z puree z kiszonej kapusty.
Jeżeli szukacie nowych, nieoczywistych doznań smakowych – zerknijcie na wkładkę w menu. Tam pojawiają się dania szefa kuchni, których nie skosztujecie nigdzie indziej!
I gwarantujemy, że będziecie wracać. Bo smak i wygląd dań w Schronisku Bukowina broni się sam.

Zobacz też przepis Huberta Fudalewicza na pyszny żurek z białą kiełbasą:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kuchnia polska w nowoczesnym wydaniu. Szef kuchni Schroniska Bukowina, wie jak to robić! - Gazeta Krakowska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska