Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia ziemi, wody ognia i powietrza

Małgorzata Trzcionkowska 68 377 02 20 [email protected]
W pirackiej kuchni wody można było spróbować "morskiego potwora”, czyli jesiotra.
W pirackiej kuchni wody można było spróbować "morskiego potwora”, czyli jesiotra. Małgorzata Trzcionkowska
Młodzi kucharze z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej zapraszają do tworzenia wspaniałych potraw, inspirowanych czterema żywiołami.

Zespół ziemi, złożony z uczniów trzeciej klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej i pierwszej Technikum Żywienia, na doroczny pokaz przygotował ekologiczną kuchnię ziemi: między innymi sałatkę z ciecierzycą z Afryki i ciasto migdałowe z Ameryki. Powietrze - to głównie dania z drobiu i wszystko, co puszyste. - Kuchnia ognia jest czerwona gorąca i pikantna - tłumaczy nauczycielka Agata Parfianowicz. - Zaś wody oparta m.in. na potrawach z ryb.

A oto najciekawsze przepisy, przygotowane przez młodzież:

Krewetki w cieście piwnym
Składniki: 300 g świeżych krewetek ( gotowane też będą ok!)
140 g mąki plus kilka łyżek do obtoczenia krewetek, 150 do 200 ml zimnego piwa
pół łyżeczki soli, pół łyżeczki chilli, odrobina pieprzu, pół łyżeczki proszku do pieczenia,
oleju tyle, aby w garnku czy patelni w której będziecie smażyć było około cztery-pięć cm.

Sposób wykonania: Do miseczki wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i wymieszać, Porcjami dolewać piwo, wszystko energicznie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste i kleiste. Krewetki obrać umyć ( lub rozmrozić ) delikatnie posolić. Rozgrzać tłuszcz, na talerz wysypać trochę mąki, krewetkę obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w ciście, delikatnie wkładać do garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe układać na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszczu. Podawać z sosem majonezowym, tatarskim lub innym ulubionym.

Kuchnia ziemi: sałatka dary ziemi
Składniki: cztery udka z kurczaka bez skórki, dwie łyżeczki soku z limonki, dwie łyżeczki oliwy z oliwek, jedna średnia posiekana cebula, pięć zmiażdżonych ząbków czosnku, trzy filiżanki ciepłego bulionu, trzy pocięte w paski marchewki, jeden posiekany seler, jedna szklanka odsączonych nasion ciecierzycy, jedna szklanka odsączonych karczochów z puszki,
Jedna trzecia szklanki rodzynek, jedna szklanka kaszy kuskus, sól, pieprz.

Wykonanie: Udka kurczaka umyć, przyprawić solą, pieprzem. Zalać sokiem z limonki i zostawić na 15 minut. Kurczaka obsmażyć w oliwie na patelni. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez następne 10 minut. Polać kurczaka bulionem i sokiem z limonki, dodać marchew i seler. Dusić około 20 minut. Dodać resztę warzyw i gotować na małym ogniu pięć minut. Wyjąć warzywa i kurczaka, odsączyć z sosu. Podawać je z kaszą kuskus z rodzynkami, polane sosem.

Do przyrządzania kaszy kuskus z rodzynkami według afrykańskiego przepisu będziemy potrzebować: jedną i trzy czwarte szklanki bulionu, jedną trzecią szklanki rodzynek, dwie łyżki masła, jedną czwartą łyżki cynamonu, jedną czwartą łyżki gałki muszkatołowej.

Zagotować wszystkie składniki, oprócz kaszy. Kuskus zalać gorącym wywarem i zostawić na pięć minut.
Życzymy smacznego.

Zobacz też najnowsze informacje o Przystanku Woodstock 2015 w Kostrzynie nad Odrą: **Przystanek Woodstock 2015: zespoły, kto zagra, termin, zdjęcia, filmy, informacje**

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska