U cioci na imieninach, czyli kultowe przekąski PRL
Sałatka jarzynowa, zimne nóżki, jajka w majonezie, koreczki z kiełbasy i żółtego sera, sos tatarski i obowiązkowo paluszki w szklance – oto kultowe przekąski na...
Potrawy z PRL, które jedliśmy codziennie
Chleb moczony w jajku i mleku smażony na rozgrzanym tłuszczu, kotlety z mortadeli, paprykarz szczeciński, blok czekoladowy, szyszki z ryżu preparowanego,...
Dziesięć lat, tyle skończył właśnie "Twój Zielony Targ" w Skansenie w Ochli
Nie uwierzycie Państwo, ale niedzielny "Twój Zielony Targ" odbywający się w części kamiennej Muzeum Etnograficznego w Zielonej Górze-Ochli właśnie skończył...
Wielka impreza w Lubuskiem. Tłumy na 17. odsłonie Święta Karpia | ZDJĘCIA
W sobotę (10 sierpnia) w Osiecznicy pod Krosnem Odrzańskim odbyła się XVII odsłona Święta Karpia. Jak co roku, do niewielkiej miejscowości zjechały tłumy. Przed...
Szybki pomysł na obiad z białym serem. Leniwe smakują jak u babci
Kluski leniwe to dla wielu z nas jeden z najpiękniejszych smaków dzieciństwa. Nie ma chyba domu, w którym dzieci nie prosiłyby o pierogi leniwe. To popularne...
Barwne i smaczne Święto Pieczonego Indyka odbyło się w Trzebiechowie
Trzebiechów od prawie trzydziestu lat indykami stoi. W związku z tym kilka lat temu narodził się pomysł, aby ten wywodzący się pierwotnie z Ameryki Północnej...
Menu na Rap Stacji w Sławie. Tu serwują burgera za 600 zł. Co jedzą festiwalowicze?
Podczas festiwalu w Sławie poza dobrą zabawą imprezowicze muszą również zadbać o swoje podniebienie. I nie, nie mamy tutaj na myśli napojów chłodzących, a...
Tłumy na festynie "Dobre, smaczne, bo Lubuskie" w Ochli. Ile smacznego jedzenia!
W pierwszą niedzielę lipca (7.07), w Muzeum Etnograficznym w Ochli, odbywa się tradycyjna impreza plenerowa „Dobre, smaczne, bo Lubuskie”. Prezentowane są...
Co wiesz o czekoladzie? QUIZ
Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, skąd pochodzi wasz ulubiony smakołyk? Czy wiecie, jakie są różnice między czekoladą mleczną a gorzką? A może chcecie...
Kulinarne pokusy będą czekać w niedzielę w skansenie w Ochli
Lubicie państwo dobre, regionalne jedzenie z pewnego źródła? Jeśli tak, to super bo w niedzielę, 7 lipca w Muzeum Etnograficznym w Zielonej Górze Ochli...
Jak zacząć robić domowe przetwory? Pamiętaj o odpowiednim wyposażeniu kuchni!
Na lokalnych straganach coraz więcej kolorów, a już niedługo sezon na domowe przetwory rozwinie się w pełni! Jeśli nie wiesz jak zacząć i czego możesz...
Wielkie wyróżnienie dla polskich restauracji. Są nowe gwiazdki Michelin
Kolejne restauracje w Polsce otrzymały prestiżowe wyróżnienie, jakim są słynne gwiazdki Michelin. Bottigiliera 1881 w Krakowie utrzymała dwa symbole, natomiast...
Tradycyjne gołąbki z młodej kapusty. Tak gotowały nasze babcie
Domowe gołąbki z młodej kapusty to prawdziwy rarytas. Najlepiej smakują przygotowane z mięsa wieprzowego i ryżu. Możesz zrobić zdrowszą wersję gołąbków,...
Zupa owocowa jak u babci. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser
Gęsta i aromatyczna zupa czereśniowa to pyszne wspomnienie dzieciństwa. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak chłodnik owocowy. Dodaj do niej szczyptę...
Kredensy to teraz hit. Kojarzysz kultowe urządzenia kuchenne z PRL-u? Galeria zdjęć
Kuchnie w PRL-u były bardzo do siebie podobne, bo meble i akcesoria produkowano na masową skalę. Upolowanie podstawowych sprzętów było dużym wyzwaniem i często...
Kultowa zapiekanka z pieczarkami. Pyszny i genialny hit PRL-u. Pamiętasz ten smak?
Pyszne i chrupiące zapiekanki z pieczarkami, serem i keczupem to kultowa przekąska, która jest z nami od czasów PRL-u. W latach 80., kiedy w sklepach brakowało...
Kulinarne hity PRL. Kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. ZOBACZ PRZEPISY
Kulinarne hity PRL to z pewnością temat, który wielu Polakom kojarzy się z nostalgicznie wspominanymi czasami minionych dekad. To okres, w którym przepisy na...
Prestiżowa nagroda Chefs Choice dla zielonogórskiej serowarni „Na Zielonej Łące"
Zielonogórska Serowarnia "Na Zielonej Łące" została uhonorowana nagrodą Chefs Choice, przyznawaną przez cenionych ekspertów z branży gastronomicznej.
TYLKO U NAS
Taki chłodnik litewski robiły nasze prababcie. Dodawały zapomniany składnik
Chłodnik litewski, który znamy dzisiaj, najczęściej powstaje na bazie maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka. Mało kto wie, że w tradycyjnym przepisie dodawało...
Soczysty bryzol to prawdziwy rarytas. Tym daniem nakarmisz rodzinę
Bryzol to rodzaj kotleta przygotowywanego z mięsa wieprzowego lub wołowego. W czasie PRL-u podawano go na stołówkach i w ramach domowego niedzielnego obiadu....
Moja babcia z Kresów robiła takie pulchne racuchy. Ważny jest jeden składnik
Pulchne, złociste racuchy na zsiadłym mleku to pomysł na prosty, pożywny posiłek. Możesz przygotować je na śniadanie, kolację, a nawet na szybki obiad bez...
Najprostszy dodatek do ziemniaków. Poznaj przepis na gzik jak z Wielkopolski
Pyry z gzikiem to klasyczny przepis z ziemniaków wywodzący się z Poznania. Prostota tego dania podbiła podniebienia smakoszy w całym kraju. Najważniejszym...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 18 godzin temu w kategorii Korepetycje
Dodano 2 tygodnie temu w kategorii Serwis samochodowy
Dodano 3 tygodnie temu w kategorii Administracja nieruchomości
Dodano 3 tygodnie temu w kategorii Szkoły