Kozy uratowały niejedno życie. Dawniej, zwłaszcza w okresie międzywojennym i po II wojnie światowej, kozie mleko pito dość powszechnie, traktowano je również jako najprostszy lek wzmacniający dla dzieci i chorych dorosłych. Powszechnie jadano też mięso z koźląt. Potrawy z nich przygotowywane były przed laty traktowane jako domowy lek wzmacniający. Lekiem był również smalec. Traktowano go jako wyśmienite delikatne smarowidło i zjadano go wraz z chlebem.
W przeszłości chleb także stanowił popularne lekarstwo. Szczególnie w chorobach przewodu pokarmowego. Informacje o jakiego właściwościach także znajdziesz w dodatku "Słynne kuracje". Ponadto napiszemy o leczniczych właściwościach balsamów na gęsich wątróbkach oraz lekach z zsiadłego mleka.
Dodatek "Słynne kuracje" w "Gazecie Lubuskiej" 6 czerwca
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?