Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

ł Janczaruk

TATIANA MIKUŁKO 0 68 324 88 19 [email protected]
Bochen chleba starowiejskiego z Bukowiny Bobrzańskiej prezentowany tu przez Marcina Nowaka
Bochen chleba starowiejskiego z Bukowiny Bobrzańskiej prezentowany tu przez Marcina Nowaka Paweł Janczaruk
Do tego kiełbaska swojska, kaczka faszerowana, krumskie rogaliki i chleb polowy. Cieknie ślinka? Nic dziwnego, że produkty regionalne zdobywają podniebienia smakoszy. Są pyszne!

Kto ich nie próbował, będzie miał okazję w niedzielę nadrobić zaległości. W skansenie w Ochli, przy okazji święta ziemniaków, odbędzie się szósta edycja konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo". O nagrody i wyróżnienia powalczą 34 produkty w czterech kategoriach. - To więcej niż rok temu - cieszy się Wiesława Edelmann z urzędu marszałkowskiego, który organizuje imprezę.

Od sukcesu, do sukcesu

Konkurs ma swoją renomę, bo nie jest tylko prezentacją zdolności kulinarnych Lubuszan. - Od niego wszystko się zaczęło - mówi Władysław Giza z piekarni Bukowianka koło Żagania. - Zdobyliśmy pierwszą nagrodę, a kolejne się posypały. Teraz nasz chleb starowiejski pieczony na liściu kapusty jest jednym z czterech lubuskich produktów tradycyjnych.
Oprócz niego na stronie ministerstwa rolnictwa znaleźć można też: wino gronowe z Winnicy Kinga, paskę bukowińską i strudel z Wichowa. Wszystkie rarytasy debiutowały rok temu na konkursie w Bogdańcu. Te naprawdę wyjątkowe pojechały reprezentować nas na targach Pol-Agra w Poznaniu i rywalizować o tytuł "Perły". Dwa lata temu zdobył go miód wielokwiatowy łąkowy z Ujścia Warty z pasieki Iwony i Remigiusza Dudkowiaków z Sulęcina. - To przełożyło się na ogromne zainteresowanie pasieką - zapewnia pani Iwona.
- Nagrodę wykorzystaliśmy w reklamie i przy tworzeniu wizerunku naszej firmy.

Brakuje nam sklepu

Produkty regionalne i tradycyjne są coraz bardziej poszukiwane przez klientów. W Warszawie jest kilka sklepów, w którym można je kupić. Są tam też specjały z Lubuskiego. U nas takiego miejsca nie ma. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego pomaga laureatom konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo" ubiegać się o ochronę swoich produktów zgodną z prawem unijnym. Dzięki ich akcji w ciągu pięciu lat zidentyfikowano ponad 600 lokalnych specjałów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska