Przepis na pierniczki
Składniki:
500-700 g mąki
200 g cukru
2 jaja
200 g margaryny
pół szklanki miodu (najlepiej płynnego)
1 łyżeczka esencji waniliowej
otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników (lub własnej mieszanki przyrządzonej z mielonych goździków, cynamonu, ziela angielskiego, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej)
1 szklanka cukru pudru + białko z 1 jajka
Sposób przygotowania:
Margarynę wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, aby zmiękła. Następnie mikserem ubić ją dokładnie z cukrem, dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową (po uprzednim wyszorowaniu i sparzeniu cytryny wrzątkiem). Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, nagrzać piekarnik do 180 stopni, a ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować placki o grubości 3 mm. Wycinać foremką ciastka w świątecznych kształtach i układać na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Jeżeli planujecie wieszać pierniczki na choince pamiętajcie o wycięciu w nich dziurek, żeby móc potem przewlec nitkę lub wstążkę! Idealna do tego celu będzie zwykła słomka. Ciastka wstawić do piekarnika na 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić i dekorować lukrem (wymieszany cukier puder i sok z cytryny) w fantazyjne świąteczne wzory. Można wieszać na choince lub / i zjadać. Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?