Unikatowość LOIiWA sp. z o.o. polega głównie na umożliwieniu dostępu przedsiębiorcom do specjalistycznych laboratoriów oraz nowoczesnych technologii. Działalność ośrodka można podzielić na trzy grupy. Pierwszą z nich stanowią usługi analityczne, głównie dla sektora rolno-spożywczego. W nowoczesnych laboratoriach bada się przykładowo, czy oddany do analizy materiał spełnia odpowiednie wymogi czystości i bezpieczeństwa mikrobiologicznego lub też innych parametrów.
Drugi segment usług to prace badawczo-rozwojowe na 5 liniach technologicznych w skali półtechnicznej. Wyposażenie w „kalskiej” placówce umożliwia pełne odwzorowanie procesów zachodzących w zakładzie. Plusem w tym wypadku jest pełna niezależność działań, bez konieczności zamykania zakładu. - W zasadzie każdy, kto planuje wprowadzić nowy produkt na rynek lub ulepszyć już istniejący, może zlecić nam przeprowadzenie prac badawczych tak, aby mieć pewność pożądanej jakości. Przedsiębiorca może także wynająć naszą infrastrukturę i samemu przeprowadzić badania – zachęca Wojciech Szefner, prezes zarządu LOIiWA sp. z o.o.
Ostatni moduł aktywności ośrodka stanowi część „szkółkarska”. LOIiWA dysponuje halą produkcyjną do przesadzania i przechowywania roślin oraz szklarnią dwukomorową, w której można utrzymywać zróżnicowane, dostosowane odpowiednio do potrzeb, warunki pogodowe.
Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku otrzymał tytuł Lubuskiego Lidera Innowacji w kategorii firm małych.
Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?