Spis treści
- Oto najnowsze ostrzeżenia GIS z 28.09.2023
- Co to jest listeroza?
- Alkaloidy pirolizydynowe to zagrożenie dla zdrowia
- Co zrobić z produktami szkodliwymi dla zdrowia?
- Czym zajmuje się Główny Inspektorat Sanitarny?
- Które produkty zostały wycofane ze sklepów? Znajdziesz je w naszej galerii
- Co zalega Główny Inspektorat Sanitarny?
- Jaja są niebezpieczne! Jak uniknąć zakażenia pałeczkami Salmonelli?
- Główny Inspektorat Sanitarny na stulecie służby cywilnej w Polsce (Główny Inspektorat Sanitarny)
Oto najnowsze ostrzeżenia GIS z 28.09.2023
Przeczytaj też: Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Łopatka kuchenna zawiera szkodliwe substancje
Co to jest listeroza?
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu pn. Hamburger wieprzowo-drobiowy.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g
Marka: Dania Express
Numer partii: 153/V
Termin przydatności do spożycia: 14/06/2023
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent - Konspol Holding Sp. z o.o. podjął pełną współpracę z organami Inspekcji Weterynaryjnej w celu zidentyfikowania źródła zagrożenia i wycofania wyrobu z rynku. Poinformował dystrybutora o stwierdzonej niezgodności wyrobu oraz o konieczności natychmiastowego jego wycofania.
Jeronimo Martins Polska S.A. wycofała produkt ze sprzedaży w dniu 06.06.2023 r. z centrów dystrybucyjnych i sklepów sieci Biedronka, do których był dostarczony.
Organy urzędowej kontroli żywności we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są pod hasłem „LISTERIOZA”. www.gov.pl
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
- Zapobieganie zakażeniu
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
Alkaloidy pirolizydynowe to zagrożenie dla zdrowia
Alkaloidy pirolizydynowe działają toksycznie i genotoksycznie, mogą powodować toksyczność ostrą, mutagenność, aberracje chromosomowe, tworzenie nieprawidłowych wiązań poprzecznych pomiędzy nićmi DNA i wiązań DNA-białko oraz megalocytozę. Działanie alkaloidów pirolizydynowych w badaniach na zwierzętach doświadczalnych powodowało powstawanie guzów wątroby i zmian płucnych. Odnotowano także zatrucia u ludzi.

W wyniku badań Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w określonej poniżej partii pyłku kwiatowego. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu o podanym numerze partii może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Zdrowe Pola 100% POLSKI PYŁEK KWIATOWY
Numer partii: PYL/12.09.22.3
Data minimalnej trwałości: 09.2024
Producent: JoyFood Sp. z o.o. ul. Dąbrowskiego 207/225, 93-231 Łódź
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent podjął działania w celu zwiększenia kontroli surowca w zakresie poziomu alkaloidów pirolizydynowych. W ramach działań naprawczych producent uruchomił procedurę wycofania
z rynku oraz poinformował odbiorców przedmiotowego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu. www.gov.pl
Co zrobić z produktami szkodliwymi dla zdrowia?
Produkty wycofywane przez sklepy są szkodliwe dla zdrowia. Pozbądź się ich dla własnego dobra. Najnowsze ostrzeżenia przekazane przez Główny Inspektorat Sanitarny z 16 sierpnia 2023 roku dotyczą jedzenia, przedmiotach użytku codziennego oraz suplementów diety. Zobacz również inne niezdrowe produkty wycofywane ze sprzedaży. Zapoznaj się też z wynikami kontroli oraz aktualnymi ostrzeżeniami GIS.
Czym zajmuje się Główny Inspektorat Sanitarny?
GIS nieustannie sprawdza sprzedawane przez sklepy produkty oraz regularnie wykrywa różnego rodzaju nieprawidłowości. Właśnie dlatego zleca wycofywanie niebezpiecznych dla zdrowia i życia wyrobów, które dotychczas bez problemu mogliśmy kupić w naszych sklepach. Prócz niezdrowej żywności Główny Inspektorat Sanitarny zaleca też pozbywania się niektórych suplementów diety, a także produktów użytku codziennego.
Przeczytaj również: Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Łopatka kuchenna zawiera szkodliwe substancje
Które produkty zostały wycofane ze sklepów? Znajdziesz je w naszej galerii
Co zalega Główny Inspektorat Sanitarny?
- Trzeba wyrzucić produkty z partii objętych komunikatem. Nie wolno ich jeść.
- Jeśli wystąpią objawy zatrucia pokarmowego po spożyciu szkodliwych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Ostrzeżenia GIS lipiec 2023. Produkty spożywcze wycofane ze ...
Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS regularnie. Znajdziesz w nich informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, które mogą być groźne dla naszego zdrowia.
Przeczytaj także: GIS wycofuje produkty ze sklepów. Wykryto salmonellę. Sprzedawały ją m.in. Biedronka, LIDL, Żabka, McDonald's i Selgros
Jaja są niebezpieczne! Jak uniknąć zakażenia pałeczkami Salmonelli?
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Jaja Królewskie klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości
Najlepiej spożyć przed: 18.06.2023
Kod na skorupkach jaj: 3PL14371391
Producent: Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński, Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj w porozumieniu z odbiorcą, prowadzi wycofanie jaj określonych powyżej. Wycofane jaja zostaną przekazane do utylizacji.
W badaniach urzędowych w kierunku Salmonella, pobieranych przez Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie zgodnie z harmonogramem, na fermie o WNI 14371391 nie stwierdzono Salmonella spp. zwalczanej z urzędu zgodnie z „Krajowym programem zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na lata 2023-2025.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Zakup jaj
Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
Przechowywanie
Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
Przygotowywanie dań/potraw
- Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
Podawanie posiłków
Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.
Główny Inspektorat Sanitarny na stulecie służby cywilnej w Polsce (Główny Inspektorat Sanitarny)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?