Tematem konkursu był "Mój pomysł na rybę". - Wykonaliśmy grillowanego łososia ostro-słodkiego z makaronem, galaretką z mango i ogórka. To był nasz autorski pomysł. Inspiracją była kuchnia meksykańska i chińska. Lubię wyraziste, ostre smaki, dlatego całość zaprawiona była sporą ilością papryki chili - mówi Ania.
Ania jest uczennicą III klasy Technikum Usług Gastronomicznych, Bartek klasy drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.
W nagrodę uczniowie otrzymali puchar lubuskiego kuratora oświaty, dyplomy z tytułem laureata oraz nagrody rzeczowe.
Zobacz nasz serwis z wiadomościami wideo
Przepis na grillowanego łososia ostro-słodkiego z makaronem, galaretką z mango i ogórka
Składniki wszystkich elementów na 5 porcji
Ryba
- 1250g łososia
- pieprz cytrynowy
- świeża mięta
- sól do smaku
- 100 g masła
Technika wykonania
Łososia umyć, opłukać i osuszyć. Listki mięty opłukać, osuszyć i pokroić. Rybę pokroić przyprawić pieprzem i solą, dodać miętę i odstawić do lodówki na godzinę. Poddać obróbce cieplnej - grillowaniu a następnie przełożyć do folii aluminiowej z porcją masła i poddać pieczeniu.
Galaretka ogórkowa
- 6 ogórków
- 10 łyżeczek żelatyny
- sól do smaku
- koper, rukola do dekoracji
Technika wykonania
Upłynnić żelatynę. Przeprowadzić obróbkę wstępna brudną i czystą ogórków. Odłożyć kawałek ogórka do dekoracji. Ogórki zmiksować i doprawić do smaku. Dodać do tego upłynnioną żelatynę, uformować postumenty z galaretki na talerzach, odstawić do lodówki do zestalenia i udekorować.
Galaretka z mango
- 3 dojrzałe owoce mango
- 4 łyżeczki żelatyny
- szczypta kardamonu
- 50 ml likieru pomarańczowego - Coientreau
- sok z dwóch pomarańczy
- 2 łyżki miodu
Technika wykonania
Upłynnić żelatynę w wodzie. Mango umyć, osuszyć, obrać i zmiksować. Dodać do tego kardamon, sok z pomarańczy, miód, likier oraz upłynnioną żelatynę. Uformować galaretki i wstawić je do lodówki. Po zestaleniu wyłożyć na talerze i udekorować.
Sos
- 8 papryczek chili
- 2 limonki
- imbir 4 cm
- 5 ząbków czosnku
- szklanka cukru
- ok. 50 ml octu-do smaku
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki miodu
- 200 ml wody
- zawiesina:1 łyżka mąki ziemniaczanej+30 ml wody
Technika wykonania
Przeprowadzić obróbkę wstępną papryczek, czosnku i limonek. Papryczki posiekać, imbir zetrzeć na drobnej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę, z limonek wycisnąć sok. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, miód, papryczki, imbir, czosnek i wszystko gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać do tego sok z limonek, ocet i ponownie doprowadzić do wrzenia. Sporządzić zawiesinę z mąki ziemniaczanej i wody i zagęścić sos cały czas mieszając. Dodać go do makaronu po ostudzeniu.
Makaron
- 450g mąki + 80g do posypania
- 4 jajka
- woda-do ustalenia konsystencji
- sól
- odrobina oleju
Technika wykonania
Jajka umyć oraz wyparzyć. Mąkę przesiać na stolnicę nadając kształt kopczyka, pozostawić część mąki do podsypywania. Wybić jajka na talerzyk w celu oceny świeżości, wylać je w dołek uformowany w kopczyku, dodać wodę w celu ustalenia konsystencji, zarobić i wyrobić ciasto. Ciasto pokroić w paski, pozostawić do przesuszenia i ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny oleju i soli. Po ugotowaniu odcedzić, zahartować i ostudzić.
Czynności końcowe
Makaron z sosem wyłożyć na talerze na postumenty z galaretki ogórkowej. Obok ułożyć przygotowane porcje ryby i galaretki z mango. Całość udekorować papryczkami chili, ogórkiem, lionką, miętą, karmelem, koprem i rukolą.
Zobacz również: Zakonnica w talent show. Zaśpiewała utwór Alicii Keys i zmiażdżyła jurorów (wideo)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?