To pierwszy konkurs zorganizowany podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych. Jury, któremu przewodniczył znany gorzowski kucharz Łukasz Konik miało ciężki orzech do zgryzienia. Sześć ekip, wśród których byli kucharze i amatorzy, przez godzinę pichciło z czterech podstawowych składników. Podniebienia oceniających podbili Maciej Duda i Krzysztof Janik z Bydgoszczy.
Przygotowali łososia w sosie migdałowym z risotto z warzywami, renetą w amaretto z imbirem i kawiorem piwnym. Jak przyznają byłą to dla nich zabawa. Składniki trudne do połączenia, ale wybrane znakomicie. Inspiracji poszukali w sobie. - Chodziło o to, by podkreślić smak regionalnych produktów. W tym przypadku jabłka i piwa - tłumaczy Maciej Duda. W nagrodę dostali m.in. statuetki ufundowane przez miasto, 1.000 tys. zł i nagrody rzeczowe przygotowane przez sponsorów. Pieniądze wydadzą na doskonalenie swoim umiejętności. - Kupię sprzęt potrzebny do gotowania molekularnego - zdradza pan Maciej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?