Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Łosoś z renetą w amaretto wygrał konkurs kulinarny

(tami)
Maciej Duda (z prawej) i Krzysztof Janik ze swoim konkursowym daniem, które wygrało konkurs Złota Reneta
Maciej Duda (z prawej) i Krzysztof Janik ze swoim konkursowym daniem, które wygrało konkurs Złota Reneta Paweł Kozłowski
Sześć ekip startowało w sobotnim konkursie kulinarnym. Mieli wyczarować danie z łososia, renety, pomidora truskawkowego i piwa z browaru Witnica.

To pierwszy konkurs zorganizowany podczas Lubuskich Kulinariów Regionalnych. Jury, któremu przewodniczył znany gorzowski kucharz Łukasz Konik miało ciężki orzech do zgryzienia. Sześć ekip, wśród których byli kucharze i amatorzy, przez godzinę pichciło z czterech podstawowych składników. Podniebienia oceniających podbili Maciej Duda i Krzysztof Janik z Bydgoszczy.

Przygotowali łososia w sosie migdałowym z risotto z warzywami, renetą w amaretto z imbirem i kawiorem piwnym. Jak przyznają byłą to dla nich zabawa. Składniki trudne do połączenia, ale wybrane znakomicie. Inspiracji poszukali w sobie. - Chodziło o to, by podkreślić smak regionalnych produktów. W tym przypadku jabłka i piwa - tłumaczy Maciej Duda. W nagrodę dostali m.in. statuetki ufundowane przez miasto, 1.000 tys. zł i nagrody rzeczowe przygotowane przez sponsorów. Pieniądze wydadzą na doskonalenie swoim umiejętności. - Kupię sprzęt potrzebny do gotowania molekularnego - zdradza pan Maciej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska